E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1572
Lasīšanai: 4 minūtes

Dzīvokļa īpašniekam ir jāpiedalās mājas pārvaldīšanā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2012
Marika Dauga

Labdien! Vēlos uzzināt, kā rīkoties šādā situācijā? Mājā ir četri dzīvokļi, katram dzīvoklim savs īpašnieks un ēka ir mūsu kopīpašums. Ēkai ir bojāts jumts, kurš ziemā un pie stipriem lietus nokrišņiem tek. Ir izveidojusies kritiska situācija, jo šobrīd ūdens tek iekšā dzīvoklī, kādēļ ir jāveic steidzīgs remonts jumtam. Ziņoju par to visiem kopīpašniekiem, bet viena no īpašniecēm neatbild uz telefona zvaniem, vēstulēm un izvairās kontaktēties. Trīs dzīvokļi var vienoties par jumta remontu, bet ar 1 no kopīpašniekiem nav iespējas vienoties. Mājai nav noslēgts kopīpašuma apsaimniekošanas un pārvaldīšanas līgums. Kā būtu jārīkojas, lai visi kopīpašnieki samaksātu par jumta remontu?

A
atbild:
08. novembrī, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Šeit viss ir samērā vienkārši – Jums ir jāvadās pēc likuma burta. Dzīvokļa īpašuma likuma 15.pants nosaka: visus pārvaldīšanas jautājumus dzīvojamā mājā, kas sadalīta dzīvokļu īpašumos, nosaka īpašnieku kopība, tātad paši dzīvokļu īpašnieki arī tad, ja nav nodibināta biedrība vai noslēgts kopīpašuma apsaimniekošanas un pārvaldīšanas līgums.
Dzīvokļa īpašuma likuma 10.pantā ir definēti kopīpašumā esošas mājas dzīvokļa īpašnieka pienākumi, tostarp pienākums piedalīties mājas pārvaldīšanā un segt apsaimniekošanas izdevumus.

Savukārt likuma 13.pantā „Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu segšana” cita starpā ir noteikts:
„(1) Dzīvokļa īpašnieks atbilstoši viņa dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus obligāti veicamo dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kā arī dzīvokļu īpašnieku kopības noteikto atlīdzību pārvaldniekam par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā.”

Lēmumu par jumta remontu var pieņem dzīvokļu īpašnieki savā kopsapulcē ar balsu vairākumu. Tā kā katram dzīvokļa īpašniekam ir viena balss, tad Jūsu gadījumā sapulce ir tiesīga lemt, ja piedalās arī tikai trīs īpašnieki (ar nosacījumu, ka tam, kurš nevēlas kontaktēties, nepieder vairāk par vienu dzīvokli). Kā teikts likumā, dzīvokļu kopības biedram ir jāievēro sapulces lēmums (to var pieņem ar 50% plus vienas balss vairākumu).

Tā kā sīkāku ziņu nav, kā māja tiek apsaimniekota, kas ir pārvaldnieks, rodas priekšstats, ka Jūsu minētajā mājā katrs dzīvokļa īpašnieks samaksā savu komunālo izdevumu daļu un, visticamāk, ir spēkā pēc privatizācijas noslēgtais līgums ar bijušo namu pārvaldi, kas mājā nekādus vērā ņemamus ieguldījumus neveic, kaut naudu par to iekasē. Ja arī tā nav, tad grūti saprast, kā mājas kopīpašuma daļa vispār tiek uzturēta, un tad jumta problēma ir pirmais simptoms, gan jau būs vēl arī citi. 

Par četru dzīvokļu mājas apsaimniekošanu īpašnieki var noslēgt gan koplīgumu par apsaimniekošanu un pārvaldīšanu, dodot pilnvarojumu vienam no īpašniekiem vai citai personai (pārvaldniekam), vai arī dibināt biedrību, kura lemj par apsaimniekošanas naudas lielumu, tur to savā kontā, veido uzkrājumu, strādā ar parādniekiem, veic nepieciešamos darbus – tātad naudu saimnieko taupīgi un racionāli, un mājai patiešām no tā būs labums. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas