E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13763
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzteikums un saslimšana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2018
Marjana

Labdien! Man ir tāds jautājums: man ir iedots brīdinājums par darbu attiecību pārtraukšanu pēc mēneša. Es vēl to neparakstīju un saslimu, tagad man ir slimības lapa. Man jāparaksta šis brīdinājums tagad, vai arī tad, kad būs slēgta slimības lapa? Nostrādāju 15 gadus šajā organizācijā. Par cik mēnešiem man jāsaņem kompensācija?

A
atbild:
08. februārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja esat saņēmusi darba devēja uzteikumu par darba attiecību pārtraukšanu, tad Jums ir rakstveidā jāinformē darba devējs par savu izvēli –  lai uzteikuma termiņā neieskaita vai ieskaita slimības laiku. Ja rakstiski neprasīsiet, lai slimības laiku uzteikuma termiņā neieskaita, tad darba devējs pieņems, ka uzteikuma termiņš ir tajā norādītais datums.

Uz jautājumu, vai Jums pienākas atlaišanas pabalsts, nav vienas atbildes, jo Darba likums paredz, ka atlaišanas pabalsta izmaksa ir saistīta ar uzteikumā norādīto pamatojumu.

Pabalsts ir jāizmaksā, ja darba līgumu lauž, pamatojoties uz Darba likuma 100. panta piektajā daļā un 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajiem gadījumiem.

Tad darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

  • viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  • divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;
  • triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;
  • četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Ja Jums uzteikumā ir norādīts kāds cits pamatojums nekā iepriekš minētie panti, tad atlaišanas pabalsts darba devējam nav jāizmaksā.

Tomēr jebkurā gadījumā darba attiecību pēdējā dienā Jums ir jāizmaksā darba samaksa par pēdējo nostrādāto posmu un neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par visiem atvaļinājuma periodiem – gadījumā, ja atvaļinājums ilgstoši nav izmantots. Ja atvaļinājums ir izmantots, tad kompensācija pienākas par pēdējo nostrādāto posmu, ievērojot Jūsu individuālo darba gadu.

Saņemot galīgo aprēķinu, varat lūgt to Jums izskaidrot.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas