E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13220
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja caur īpašuma zemi iet kabelis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2017
Miervaldis

Labdien! Caur manai meitai piederošo zemi iet telekomunikāciju kabelis, kurš nav parādīts zemesgrāmatā kā apgrūtinājums [nav parādīts vispār]. Vai mana meita var piedzīt kādu samaksu no firmas, kurai pieder šis kabelis, jo viņa baidās kaut ko stādīt tur virsū? Paldies!

A
atbild:
21. decembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Raivo Sjademe, zvērināts advokāts

Vispirms rakstveidā jāpiedāvā slēgt nomas līgumu, mēģinot vienoties ārpustiesas kārtībā. Gadījumā, ja tas neizdodas, ir jāceļ prasība tiesā.

No Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem tiesību aktiem, kas regulē zemes nomas tiesiskās attiecības, izriet, ka zemes īpašniekam ir garantētas zemes nomas tiesības, ja uz viņa zemes atrodas citai personai piederoša ēka (ēkas daļa utt.). Civillikuma 2124. pants nosaka, ka, tiklīdz abas puses vienojas par nomas un īres līguma būtiskām sastāvdaļām, t.i., par priekšmetu un maksu, līgums uzskatāms par noslēgtu.

Likuma “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 12. panta otrā daļa nosaka – ja bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem atjaunotas īpašuma tiesības uz zemi, uz kuras atrodas šā likuma 12. panta pirmās daļas 3. punktā minētie objekti, kā arī valstij vai pašvaldībām piederoši ūdensapgādes, siltumapgādes un energoapgādes objekti, zemes nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Ja puses nevar vienoties, zemes nomas maksa nosakāma 6 procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas