E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13124
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Tēva uzdāvinātā naudas summa ir jānorāda deklarācijā kā neapliekamie ienākumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2017
Dana

Šajā gadā mans tēvs grib uzdāvināt man naudas summu, par kuru būs jāinformē VID. Tēvs ir vecs, un viņam ir vārga veselība, un katram gadījumam mēs gribam noformēt dāvinājumu rakstiski, bet bez notāra. Tēvs pārvalda tikai krievu valodu. Vai šajā gadījumā var gada deklarācijai pievienot naudas dāvinājuma līgumu krievu valodā? Vai kaut divās valodās (latviešu un krievu) vienā lapā?

A
atbild:
06. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civillikuma 1492. pants nosaka, ka rakstisku darījumu aktus var veidot tādā formā, kā katrs vēlas, nav vajadzīgas nekādas sevišķas formalitātes un paraugu ievērošana.

Privāta līguma gadījumā dāvinājuma līgumu sastāda tik eksemplāros, cik līdzēju nolemj, un tos paraksta.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka, ka dāvanas no tuviem radiniekiem neapliek ar nodokli, taču, ja dāvinājums pārsniedz 4000 eiro gadā, tas ir jādeklarē, nākamajā gadā iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju, kā neapliekamo ienākumu norādot saņemtā dāvinājuma summu. Tātad, ja šogad saņemsiet naudas dāvinājumu no tēva, jums šī summa ir jānorāda, 2018. gadā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Nodokļu normatīvie akti neprasa, lai deklarācijai tiktu pievienots dāvinājuma līgums. Deklarācijā kā neapliekamie ienākumi ir tikai jānorāda kā dāvinājums saņemtā summa un no kā tā saņemta.

Kas attiecas uz dokumentu iesniegšanu valsts iestādei, ja tāda nepieciešamība rodas, jāzina, ka Valsts valodas likuma 10. panta trešajā daļā ir noteikts, ka dokumentus svešvalodā no personām pieņem, ja tiem pievienots Ministru kabineta noteiktajā kārtībā vai notariāli apliecināts tulkojums valsts valodā.

Atbilstoši Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumu Nr. 291 „Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā” 4. punktam valsts iestādes dokumentu svešvalodā izskata, ja pievienots arī dokumenta tulkojums valsts valodā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas