E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13045
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Situāciju var sociālajam darbiniekam paskaidrot, lēmumu var apstrīdēt

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2017
ivans borisovs

Man ir vecuma pensija 92,03 eiro mēnesī, kā arī piemaksas pie pensijas 23,90 eiro mēnesī. Kopā: 115,93 eiro. Es no sava konta bankomātā izņēmu 70 eiro un pēc tam papildināju kontu par 70 eiro. Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādē „Jelgavas sociālo lietu pārvalde” ieskaitītāja ieņēmumos šo summa 70 eiro apmērā, ko es iemaksāju bankomātā no iepriekš bankomātā izņemtās pensijas naudas, un līdz ar to aprēķināja manus vidējos ienākumus mēnesī par periodu no 01.07.2017. līdz 30.09.2017. – 139,26 eiro apmērā – un atzina mani par maznodrošinātu atsevišķi dzīvojošu pensionāru. Es savukārt uzskatu, ka man bija jānosaka trūcīgas personas statuss, jo šos 70 eiro nevar uzskatīt par ienākumu. Viņi, pētot bankas izdruku, kontā ar (+) atzīmēto ieskaita ieņēmumos, bet ar (-) atzīmēto neskaita izdevumos. Vai tiešam es nevaru brīvi rīkoties ar savu kontu, tas ir, izņemt un ar tādu pašu summu papildināt savu kontu bez sekām radīt sev tā saucamo ienākumu un pasliktināt savu statusu? Kāds normatīvais dokuments nosaka tādu kārtību? Vai tāda metodika mākslīgi nepasliktina trūcīgas personas statusu un nesamazina to skaitu?

A
atbild:
07. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu nosaka ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot persona tiek atzīta par trūcīgu, kā arī kārtību, kādā novērtējami ģimenes (personas) ienākumi un materiālais stāvoklis. Tiesības uz trūcīgā statusu ir, ja cilvēka vidējie ienākumi mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro.

Sociālais dienests, vērtējot materiālo situāciju, ņem vērā ienākumus no algota darba, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus, atlīdzības un pensijas (ieskaitot piemaksu pie pensijas), valsts sociālos pabalstus, kā arī citus ienākumus (nevis izdevumus). To, vai ir tiesības uz trūcīgā statusu, nosaka pašvaldības sociālais dienests, izvērtējot visu informāciju.

Sociālajā dienestā katram klientam tiek iekārtota lieta. Tajā ir ne tikai dokumenti, ko iesniedz klients, bet arī sociālā darbinieka informācija, piemēram, sarunas apraksts, protokols par saņemto informāciju. Jūs varat paskaidrot sociālajam darbiniekam situāciju ar naudas izņemšanu no bankomāta un tieši tādas pašas summas iemaksāšanu bankomātā. Protams, ka cilvēkam var rasties nepieciešamība pēc skaidras naudas, un, ja nav bijusi vajadzība šo naudu iztērēt, to iemaksā atpakaļ kontā. Tas nav nekas neparasts, ja vien nenotiek regulāri, kas varētu likt domāt par regulāriem skaidras naudas ienākumiem.

Ja Jūs vēlaties saņemt sociālo palīdzību, kas cilvēkiem pienākas pamatvajadzību apmierināšanai, Jums pašam ir jāsakārto ienākumu atspoguļošana tā, lai sociālais dienests pēc tiem var objektīvi spriest par trūcīgo materiālo situāciju.

Ja neesat apmierināts ar pašvaldības sociālā dienesta lēmumu par neatbilstību trūcīgas personas statusam, rakstiski izsniegtu lēmumu varat apstrīdēt pašvaldības domē. Iesniegumā Jūs no savas puses arī varat minēt visus apstākļus, faktus un dokumentus, kas pierādītu tiesības uz sociālo palīdzību.

Pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas