E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12177
Lasīšanai: 2 minūtes

Neizmantoto atvaļinājumu kompensē proporcionāli nostrādātajam laikam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2017
Kristaps

Labdien! Ja es darba attiecības beidzu gada vidū, jūlijā, un līdz šim esmu izņēmis 4 atvaļinājuma dienas, par cik dienām man pienākas kompensācija? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
21. jūnijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbildēt konkrēti uz Jūsu jautājumu nav iespējams, lai neveidotos pārpratumi, jo sniegtā informācija ir nepilnīga. Tādēļ atbildē Jums tiks izklāstīti atvaļinājuma piešķiršanas un apmaksas, tostarp neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas, principi.

Tiesības uz atvaļinājumu ikvienam darbiniekam garantē Darba likuma 149. pants. To piešķir klasiskajā situācijā četru kalendāro nedēļu (tātad ieskaitot brīvdienas) apmērā saskaņā ar vienošanos starp darba devēju un darbinieku vai atvaļinājuma grafiku. Vienlīdz tiek ņemts vērā darbinieka individuālais darba gads jeb viena gada periods no darba līguma noslēgšanas dienas.

Ja atvaļinājums kādu laiku nav izmantots, ir izveidojies uzkrājums. Darba attiecības izbeidzot, darba devēja pienākums ir izmaksāt neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju par visu periodu. Šāds pienākums ir noteikts Darba likuma 149. panta piektajā daļā.

Ja atvaļinājums par iepriekšējo darba gadu ir izmatots, tad pienākums izmaksāt kompensāciju būs saistīts ar individuālā darba gada sākuma dienu līdz darba attiecību pēdējai dienai, proti, proporcionāli nostrādātajam laikam, Jūsu gadījumā – ņemot vērā jau izmantotās atvaļinājuma dienas.

Aprēķinot kompensācijas apmēra proporcionalitāti,  ņem vērā, ka viens darba attiecību mēnesis dod tiesības uz 1,67 atvaļinājuma dienām.

To, cik atvaļinājuma dienu no šī individuālā darba gada Jums pienākas, Jūs varat noskaidrot personāldaļā – katram darbiniekam ir individuālā darbinieka uzskaites kartīte. Tajā tiek fiksēta informācija par darba gaitu, tostarp piešķirtajiem atvaļinājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas