E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12101
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja kopīpašumā liedz lietot mantoto daļu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2017
Anna

Labdien! Mēs ar māsu mantojām dzīvokli, katrai 1/2 domājamo daļu. Problēma tāda, ka viņa liedz iespēju lietot manu pusi, t.i., nedod atslēgas un nelaiž iekšā. Jautājums ir – kā es varu pierādīt māsas ļaunticīgu rīcību attiecībā pret mani gadījumā, ja viņa pieprasa maksāt pusi no dzīvokļa komunālajiem maksājumiem? Paldies!

A
atbild:
12. jūnijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Ja nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā un sadalīts 1/2 domājamo daļu katram no kopīpašniekiem, tad katram kopīpašniekam ir pienākums apmaksāt 1/2 no nekustamā īpašuma uzturēšanas – apsaimniekošanas izdevumiem. Daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotājam ir saistoši zemesgrāmatā ierakstītie kopīpašnieki, un katram kopīpašniekam viņš arī izrakstīs rēķinu. Dzīvokļa īpašuma likuma 8. pants un 10. pants nosaka, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā, sedzot izdevumus. Apsaimniekotājs nejauksies kopīpašnieku savstarpējo attiecību kārtošanā. Ja dzīvoklis ir bijis viena kopīpašnieka lietošanā un viņš liedzis iespēju otram kopīpašniekam lietot savu daļu, tad kopīpašniekam (kuram liegta iespēja lietot) ir tiesības prasīt no otra kopīpašnieka, lai tas sedz visus ar dzīvokļa lietošanu saistītos izdevumus.

Vēlētos vērst uzmanību, ka tam kopīpašniekam, kurš nelieto dzīvokli (vai liegta iespēja lietot), ir jāseko pašam līdzi, vai rēķini tiek apmaksāti, jo praksē sastopami gadījumi, kad kopīpašnieks, kurš lieto dzīvokli, sākotnēji maksā par visu dzīvokli, bet vienā brīdī to pārtrauc darīt un sāk maksāt tikai 1/2 no rēķina, attiecīgi rodas parāds, kuru apsaimniekotājs piedzen tiesas ceļā.

Attiecīgi par dzīvokļa lietošanu, atslēgu nedošanu utt. šajā gadījumā būtu ieteicams vērsties pēc juridiskās palīdzības pie zvērināta advokāta klātienē, jo par dzīvokļa neaizskaramību ir paredzēta arī atbildība Krimināllikumā. Tamdēļ, nezinot visas nianses, nav iespējams sniegt konsultāciju, ko drīkst darīt un ko nedrīkst darīt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas