E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12023
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kā jānoformē ASV pilnvara, lai tā būtu spēkā Latvijā?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2017
Jānis Felsbergs

Ar ģenerālpilnvaru pārvaldu savas ASV dzīvojošās radinieces īpašumus ar tiesībām tos atsavināt. Pēdējais darījums notika 2016. gada augustā. Šogad, 22.05. vēloties veikt atsavināšanas darījumu pie tā paša notāra, saņēmu atteikumu, ka šodien pilnvarai nav spēka Latvijā, jo visi notāri nesen brīdināti, ka ar tādām ASV izdotām pilnvarām darījumus nevar apstiprināt. Problēma it kā esot tajā, ka pilnvaras teksts ir latviešu valodā, bet ASV “Notary Public of Commonwealth of Masssachusetts” apstiprināja, ka pilnvaras devēja to personīgi parakstījusi viņa klātbūtnē, un šo viņa parakstu un viņa sertifikāta īstenumu un termiņu apstiprina “Secretary of the Commonwelth” ar savu parakstu un zeltītu zīmoguzlīmi uz līguma šņorējuma ar uzrakstu “SIGILLUM REIPUBLICAE MASSACHUSETTENSIS”. Jautājums – kā jābūt noformētai ASV pilnvarai, lai tā būtu derīga šodien Latvijā saskaņā ar jaunākajiem norādījumiem un pieņemama notāriem darījumos Latvijā?

A
atbild:
16. jūnijā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Lai uz ASV izdotas pilnvaras pamata Jūs varētu pārstāvēt ASV dzīvojošo radinieci viņas īpašumu pārvaldīšanā un atsavināšanā Latvijā, šādai pilnvarai ir jābūt publiskam dokumentam. Lai noformētu šādu dokumentu, Jūsu radiniecei ASV ir jāveic šādas darbības:

  1. pilnvara jāapliecina notariāli, t.i., jāapliecina pilnvaras saturs ASV pie lawyers attorneys (veic notāra funkcijas), nevis notaries public (kuri nemaz nav juristi).

-      izņēmums – gadījumā, ja Jūsu radiniece dzīvo Luiziānas štatā, tad šī štata notary public veic notāra funkcijas;

  1. notariāli apliecinātā pilnvara ASV jāapliecina ar APOSTILLE;
  2. pilnvarai jāpievieno apliecināts tulkojums latviešu valodā. Piezīme – tulkojumu Jūs varat veikt arī Latvijā, kas noteikti būs vienkāršāk.

Jebkuru neskaidrību gadījumā pirms pilnvaras izdošanas noteikti iesaku Jums vēlreiz vērsties pie Latvijas notāra, lai saņemtu atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas