E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11958
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu apmērs ir samērojams ar mantas stāvokli un spēju maksāt

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2017
Kristīne

Kā aprēķināt alimentu summu, ja tēvs strādā ārzemēs (Vācijā), bet māte ar bērnu dzīvo Latvijā?

A
atbild:
23. maijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja vecāki dzīvo dažādās valstīs, nav noteikts viens konkrēts veids, kā aprēķināt uzturlīdzekļu apmēru. Ja savstarpēji vienoties nav iespējams, strīds par uzturlīdzekļiem jāizšķir tiesā. Šādā situācijā uzturlīdzekļu prasītājas ziņā ir izvēlēties, kurā valstī sākt tiesvedību – savas dzīvesvietas valstī Latvijā vai atbildētāja, proti, bērna tēva dzīvesvietas valstī Vācijā.

Katrā valstī uzturlīdzekļu jautājums tiek risināts, ņemot vērā konkrētās valsts regulējumu. LV portāla rīcībā nav informācijas, kā uzturlīdzekļu apmērs tiek aprēķināts Vācijā. Taču Latvijā atšķirībā no daudzām citām Eiropas Savienības valstīm ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas atbilstoši Latvijas Republikas Civillikuma 179. panta piektajai daļai katram no vecākiem ir jānodrošina katram savam bērnam neatkarīgi no spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru" 2. punktam minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam līdz 7 gadu sasniegšanai ir 25%, savukārt no 7 gadiem līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša algas. Tā kā 2017. gadā noteiktā minimālā mēnešalga Latvijā ir 380 eiro, attiecīgi minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 95 eiro vai 114 eiro mēnesī atkarībā no bērna vecuma.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir nepieciešams bērna pamatvajadzību nodrošināšanai, taču likumdevējs ir noteicis arī to, ka abi vecāki uztur bērnu samērā ar savām spējām un mantas stāvokli (Civillikuma 179. panta pirmā daļa). Tātad, ja vecāku rocība atļauj, ir tikai normāli un pašsaprotami, ja bērniem tiek nodrošināts vairāk par minimumu.

Līdz ar to, izšķirot strīdu par uzturlīdzekļu apmēru Latvijas tiesā, tos var prasīt arī lielākā apmērā par minimālo, taču prasītājam tādā gadījumā ir jāpamato ar pierādījumiem, ka prasītā summa atbilst bērna vajadzībām un abu vecāku materiālajām iespējām, kas katrā individuālajā gadījumā ir atšķirīgas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas