E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11800
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļi un apgādnieka zaudējuma pensija

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2017
Aleksandrija

Labdien! Vēlējos noskaidrot, vai es varu saņemt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apgādnieka zaudējuma gadījumā, ja līdz 18 gadu vecumam saņēmu alimentu naudu no valsts, bet pēc 18 gadu vecuma nesaņemu nekādu pabalstu ne no tēva, ne no valsts, bet turpinu mācības vidusskolā?

A
atbild:
21. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uzturlīdzekļu izmaksas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda pārtrauc, ja bērns, par kuru veic uzturlīdzekļu izmaksas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, sasniedzis pilngadību, kā arī tad, ja parādnieks (vecāks, kura vietā valsts maksā uzturlīdzekļus) ir miris.

No Jūsu izklāsta saprotams, ka vairs nesaņemat uzturlīdzekļus no valsts, jo esat sasniegusi pilngadību. Nav saprotams, kāda ir situācija, kāpēc jautājat par valsts palīdzību apgādnieka zaudējuma gadījumā.

Apgādnieka zaudējuma pensiju maksā bērnam, kura vecāks ir miris. Pensiju maksā bērniem, kas ir jaunāki par 18 gadiem, un līdz 24 gadu vecumam, ja bērns mācās mācību iestādes dienas nodaļā (pilna laika klātienē).

Par apgādnieka zaudējuma pensiju Jums jāinteresējas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Informācija ir atrodama VSAA mājaslapā.

Uzturlīdzekļu izmaksā no šā gada 1. septembra būs izmaiņas.  Ja vecāks nenodrošinās sava bērna uzturam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, sākot ar nākamo mācību gadu, tiesības saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantijas fonda būs arī pilngadību sasniegušajiem bērniem, kuri turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā arī pēc pilngadības iestāšanās, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai.

Līdz 31. augustam uzturlīdzekļi tiek izmaksāti ne ilgāk kā līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas