E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11653
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Par dāvinājumu skaidrā naudā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2017
Elīna

Sveicināti! Mana tēva māsa ir uzdāvinājusi 6000 eiro skaidrā naudā. Nesen biju ciemoties un atvedu šo summu no citas valsts. Man ir skaidrs, ka summa būs jādeklarē, bet vai es to varu tāpat ieskaitīt bankas kontā, vai ir kaut kas jāaizpilda pirms tam? Jāpierāda radniecība, lai nemaksātu nodokli? Vai ietekmē tas, ka esmu arī pašnodarbināta persona (maksāju 23% IIN nodokli un reizē esmu pastāvīgā darba vietā)? Pusgadu gan nav bijušas nekādas darbības, un vēlos slēgt šo statusu.

A
atbild:
05. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darījumus skaidrā naudā starp fiziskām personām no šā gada nedrīkst veikt, ja tie pārsniedz 7200 eiro. Jūs esat atvedusi uzdāvinātus 6000 eiro un vēlaties ieskaitīt kontā, tad dodieties uz banku vai bankomātu un iemaksājiet. Turklāt tā ir paša cilvēka izvēle – turēt skaidru naudu vai glabāt to kontā. 

Bankām likumi nosaka pienākumu veikt noteiktas procedūras, kas vērstas pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. Līdz ar to bankai ir tiesības iegūt informāciju par klientiem un viņu naudas līdzekļu izcelsmi, lai pārliecinātos, ka tiem nav noziedzīga satura. Katrai bankai ir sava pieeja, kā tā pārliecinās par klienta naudas legalitāti un kādas summas konkrēta klienta kontos varētu uzskatīt par šaubīgas izcelsmes naudu.

Ja esat saimnieciskās darbības veicēja, tātad atbilstoši kārtojiet grāmatvedību.

Persona, kas ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja, saimnieciskās darbības ieņēmumus un ar to gūšanu saistītos izdevumus reģistrē (ieraksta) grāmatvedības reģistrā “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnāls”.

Saimnieciskajā darbībā gūtos ieņēmumus un izdarītos izdevumus gan skaidrā, gan bezskaidrā naudā, kā arī skaidras naudas atlikumus kasē un bezskaidras naudas atlikumus kredītiestāžu (banku) kontos nošķir no personiskajiem līdzekļiem.

Ja esat saimnieciskās darbības veicēja (pašnodarbinātā), šogad obligāti līdz 1. jūnijam jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

Saimniecisko darbību var izbeigt, iesniedzot Valsts ienēmumu dienestā iesniegumu. Iesniegumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu var iesniegt VID, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu – izvēloties dokumentu grupu “Nodokļu maksātāja pamatdarbības veida un reģistrācijas datu izmaiņu veidlapas”/ “Nodokļu maksātāja (fiziskās personas) reģistrācijas dati”. No saraksta jāizvēlas saimnieciskās darbības reģistrācijas veids, kura darbību fiziskā persona ir nolēmusi izbeigt, pie attiecīgā saimnieciskās darbības veida jāizvēlas “mainīt reģistrācijas datus”, un veidlapā jāatzīmē saimnieciskās darbības beigu datums.

Arī pēc saimnieciskās darbības izbeigšanas sekojošā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam ir jādeklarē gūtie ienākumi, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Kas attiecas uz dāvinājumu, likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli nav apliekamas dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

Deklarējot neapliekamos ienākumus, jānorāda dāvinājums un no kā tas saņemts. Radniecība tiks noteikta, pamatojoties uz VID rīcībā esošo informāciju par radniecību. Ja VID būs jautājumi par radniecību, tad uz tiem arī atbildēsiet. Gadījumos, kad VID rīcībā nav pieejama informācija par attiecīgo radniecības veidu, personai EDS iespējams pievienot radniecību apliecinošu dokumentu.

Ja ir kādi neskaidri jautājumi, nodokļu maksātājam VID ir nodrošinājis dažādas saziņas iespējas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas