E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11614
Lasīšanai: 2 minūtes

Rēķinu sagatavošanas izdevumiem jābūt samērīgiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2017
Irina

Par ēkai piesaistītā zemes gabala piespiedu nomu un rēķinu administrēšanas izmaksām. Ir radusies nepatīkama situācija ar zemes īpašnieku, uz kura zemes atrodas daudzdzīvokļu māja. Starp zemes īpašnieku un daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašniekiem nomas līgums nav noslēgts. Kopā ar zemes nomas maksu īpašnieks piestāda arī rēķina sagatavošanas un administrēšanas izmaksas, savu rīcību pamatojot ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu. Vai, ņemot vērā faktu, ka nekāds līgums starp zemes īpašnieku un dzīvokļu īpašniekiem nav noslēgts, zemes īpašniekam ir tiesisks pamats piestādīt rēķinā izmaksas par rēķina sagatavošanu un administrēšanu? Pret pašu zemes nomas maksu dzīvokļu īpašniekiem iebildumu nav.

A
atbild:
16. martā, 2017
Una Medne
juriste

Atsevišķa regulējuma, kas noteiktu izdevumu apmēru par dokumentu (rēķinu) sagatavošanu un administrēšanu, nav. Tomēr tiem ir jābūt saprātīgiem un ekonomiski pamatotiem.

Jums var ieteikt rakstveidā griezties pie zemes īpašnieka un lūgt sniegt skaidrojumu un ekonomisko pamatojumu pozīcijai “rēķina  sagatavošanas un administrēšana izmaksas”. Ja zemes īpašnieks to nesniedz vai sniedz bez ticama pamatojuma, Jums kā dzīvokļa īpašniekam ir tiesības sasaukt dzīvokļu īpašnieku sapulci, pieaicinot zemes īpašnieku, un vienoties par kādu kompromisu tālākai sadarbībai. Ja arī dzīvokļu īpašnieku sapulcē nerodat kompromisu, pastāv iespēja sniegt pieteikumu tiesā par nepamatotu maksājumu pieprasījuma atcelšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas