E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11528
Lasīšanai: 3 minūtes
1
5
1
5

Piedziņu var vērst pret galvotāju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2017
Turaida

Labdien! Laulībā esot(tagad šķirta), mans bijušais vīrs noformēja kredītu, un es biju galvotāja. Bija tiesa,kurā viņam piesprieda apmakāt nesamaksāto atlikumu, tiesā viņš apstiprināja, ka atlikušo parādu nomaksās, un pēc tiesas lēmuma sapratu, ka man vairs nav nekādu saistību, bet... nesen man atsūtija vēstuli, kurā ir pateikts, ka no manis pieprasīs samaksāt nu jau ar % "apaugušo" bijušā parādu! Bijušais uz aicinājumiem sazināties neatbild, bet ir jau citā laulībā ar citu sievieti, kur visa manta ar gudru ziņu ir noformēta uz citām personām, ne uz bijušo. Vai tiešām pēc vairākiem gadiem, kuru laikā mani neviens neinformēja par nesamaksāto parādu, būšu spiesta to apmaksāt? Šobrīd man ir bloķēts konts! Kā man izkļūt no šīs situācijas?

A
atbild:
08. martā, 2017
Una Medne
juriste

Ja pirms vairākiem gadiem bija tiesvedība par parāda piedziņu pret Jūsu bijušo vīru un arī pēc parāda iztiesāšanas viņš savas saistības pret kreditoru nepildīja, kreditors ir pieņēmis lēmuma iztiesāt parāda piedziņu pret Jums kā galvotāju. Šāda prakse atbilst Civillikumā noteiktajām normām saistībā ar galvojuma tiesībām (1692.-1715. pants).

Procesuālā kārtība paredz, ka par sāktu tiesvedību par parāda piedziņu tiesa atbildētājam (Jums) nosūta informāciju uz deklarētās dzīvesvietas adresi.

Apķīlāts konts liecina, ka tiesa ir pieņēmusi nolēmumu un  parāda piedziņa pret Jums ir nodota zvērinātam tiesu izpildītājam. Kreditors vēlas no Jums kā galvotāja piedzīt Jūsu bijušā vīra neizpildītās saistības pret kreditoru, un tas ir atbilstoši galvojuma būtībai, jo galvotājs ar savu galvojumu garantēja, ka aizņēmējs aizdevumu kreditoram atmaksās, attiecīgi, ja aizņēmējs savas saistības pret kreditoru neizpilda, kreditors aizdevuma (parāda) atmaksu prasa no galvotāja.

Ja nomaksāsiet sava bijušā vīra parādsaistības, tad Jums pret bijušo vīru atbilstoši Civillikuma 1704. pantam ir iespējama regresa prasība pret pašu aizņēmēju. Tas nozīmē, ja Jūs varēsiet iesūdzēt tiesā savu bijušo vīru, jo būsiet viņa vietā nomaksājusi kreditoram parādsaistības.

Jums var ieteikt noskaidrot, pie kura zvērināta tiesu izpildītāja atrodas Jūsu parādu piedziņas lieta. Informācija par to ir pieejama Jūsu bankā, kurā ir apķīlāts konts. Sekojoši būtu klātienē jāgriežas pie zvērināta tiesu izpildītāja un jāmēģina vienoties par kādu kompromisu attiecībā uz parādu dzēšanu. Pastāv arī iespēja pa tiešo griezties pie kreditora, kur galvojāt, un vienoties par parādsaistību dzēšanu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas