E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11164
Lasīšanai: 2 minūtes

Pazīšanās vien nav pamats interešu konfliktam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2017
Sabīme

Labdien! Mani uzaicināja kā liecinieci kriminālprocesā, taču mani vairāk apsūdzēja nekā noskaidroja notikušā apstākļus. Un vai inspektore, kura pati atzina, ka ir pazīstama ar apsūdzētāju un bijuši kolēģi, ir spējīga subjektīvi spriest par lietas apstākļiem? Un vai varu pieprasīt citu inspektoru, kuram nebūtu pazīšanās ar apsūdzētāju?

A
atbild:
20. janvārī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kriminālprocesa likuma 16. pantā “Tiesības uz objektīvu kriminālprocesa norisi” ir noteikts:

(1) Amatpersonām, kuras veic kriminālprocesu, tulkiem un speciālistiem jāatsakās no piedalīšanās kriminālprocesā, ja viņi ir personiski ieinteresēti rezultātā vai pastāv apstākļi, kas procesā iesaistītajām personām pamatoti dod iemeslu uzskatīt, ka šāda ieinteresētība varētu būt.

(2) Personai, kura īsteno aizstāvību, cietušajam, cietušā pārstāvim un amatpersonai, kura ir pilnvarota veikt kriminālprocesu, bet nav procesa virzītāja, ir tiesības pieteikt noraidījumu, ja pastāv šā panta pirmajā daļā minētie apstākļi.

(3) Procesa virzītājam vai likumā noteiktajām amatpersonām pēc savas iniciatīvas vai uz noraidījuma pamata jāpārtrauc šā panta pirmajā daļā minēto personu līdzdalība procesā, ja tās pašas nav sevi atstatījušas.”

Jautājumā iekļautā informācija ir pārāk vispārīga, lai varētu gūt priekšstatu par krimināllietu un tās izskatīšanas apstākļiem. Tādēļ arī nav iespējams pateikt, vai ir iespējamas jebkādas pazīmes, kas minētas 16. panta pirmajā daļā un dotu iemeslu bažām par iespējamu personisku ieinteresētību, interešu konfliktu un neobjektivitāti lietas izskatīšanā. Tas, ka amatpersonas ir iepriekš bijušas pazīstamas, pats par sevi nevar būt par iemeslu neobjektivitātei.

Ja uzskatāt, ka lieta netiek izskatīta taisnīgi un virzās Jums nelabvēlīgā gultnē, ar visiem dokumentiem un sīku faktu izklāstu ieteicams vērsties pēc padoma pie advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas