E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11120
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Valdes locekļa atbildība – no brīža, kad uzņēmums cietis zaudējumus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2017
Brulion

Sveiki! Gandrīz pirms gada kopā ar partneriem izveidojām SIA, bez padomes. Esmu firmas līdzdibinātājs un valdes loceklis. Man pieder 25% kapitāldaļu. Cik zinu, algas nevienam netiek izmaksātas, ienākumu firmai nav, nezinu arī, kas notiek firmas bankas kontā. Kādiem riskiem esmu pakļauts?

A
atbild:
24. janvārī, 2017
Una Medne
juriste

Komerclikuma 169. pants nosaka, ka valdes loceklim savi pienākumi jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam. Zinot, ka valdes locekļa pamatuzdevums ir vadīt uzņēmumu, pieņemt lēmumus, kas saistīti ar uzņēmuma darbību un tā nākotnes attīstību, bieži ir grūti paredzēt, kā katrs konkrētais lēmums var ietekmēt uzņēmuma darbību nākotnē. No likuma burta izriet, ka no valdes locekļa tiek prasīta atbildība par kļūdām. Tas nozīmē, ja valdes loceklis ar savu darbību ir novedis uzņēmumu līdz maksātnespējai un par to ir ierosināts maksātnespējas process, tad administrators ir tiesīgs griezties tiesā pret konkrēto valdes locekli un lūgt tiesu piedzīt no tā uzņēmumam nodarītos zaudējumus. Jāatceras, ka jebkurā gadījumā valdes locekļa atbildība sākas no brīža, kad uzņēmums ir cietis zaudējumus, nevis no brīža, kad ir pieņemts lēmums vai parakstīts līgums.

Gadījumā, ja uzņēmumā valde pieņem lēmumu, kas vēlāk ietekmē uzņēmuma darbību negatīvi, tad tas, ka kāds valdes loceklis nav piedalījies lēmuma pieņemšanā, neatbrīvo viņu no atbildības, strīdus gadījumā valdes loceklim, kas nav piedalījies lēmuma pieņemšanā, jāvar pierādīt sava nevainība.

Kopš 2015. gada 1. janvāra Valsts ieņēmumu dienests par uzņēmuma nodokļu parādu var vērst parādu piedziņu pret tā valdes locekļiem, ja šie nodokļu parādi ir izveidojušies laikā, kad persona atradās valdes locekļa amatā (saskaņā ar likumu “Par nodokļiem un nodevām”).

Lai varētu sniegt Jūsu situācijai atbilstošu un pilnīgu atbildi, ir nepieciešama Jūsu uzņēmuma analīze.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas