E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10222
Lasīšanai: 4 minūtes

Vecāku pienākums maksāt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2016
Laila

Labdien, vēlējos noskaidrot, kā man labāk rīkoties. Esmu precējusies, mums ar vīru ir 3 kopīgi bērni, bet problēma ir tāda, ka vēlos šķirties. Ar šķiršanos ceru, ka problēmas nebūs un varēsim visu nokārtot pie notāra. Bet problēmas būs ar alimentiem. Jo, cik esam kopā, viņam nav bijis ilgstošs un patstāvīgs darbs, arī šobrīd ir tas pats. Tāpēc esmu pārliecināta, ka pats viņš alimentus nemaksās. Un viņam ir vēl 2 bērni no iepriekšējām laulībām, tiem viņš arī neko nemaksā, maksā valsts. Es pati uz doto brīdi esmu bērnu kopšanas atvaļinājumā, bet ir saglabājies darbs, kur strādāju jau vairāk kā 5 gadus, vai tas kaut ko maina manā gadījumā? Vai es vispār varu kaut ko no viņa pieprasīt vai nē? Līdz šim tiku pati galā, bet bērni aug un viņu prasības arī, tāpēc paliek aizvien grūtāk vienai ar visu tikt galā.

A
atbild:
30. augustā, 2016
Laura Studente
LV portālam

Jā, Jums ir tiesības prasīt uzturlīdzekļus no bērnu tēva. Turklāt šādas tiesības ir arī tad, ja laulība nav šķirta, un to nemaina fakts, ka tēvs uzturlīdzekļus jau maksā par bērniem no citām laulībām.

Civillikuma 179. pants nosaka vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Turklāt, lai nebūtu tā, ka viens no vecākiem pasaka, ka naudas viņam nav un tāpēc uzturlīdzekļus nevar maksāt, Civillikuma 179. panta piektā daļa nosaka, ka uzturlīdzekļi Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā katram no vecākiem ir jānodrošina katram savam bērnam neatkarīgi no dažādām dzīves grūtībām, spējas maksāt un mantas stāvokļa. Šis pienākums ir absolūts un neapstrīdams. Ja ir strīds par uzturlīdzekļiem, tas jāizšķir tiesā.

Ja piedzenamo uzturlīdzekļu kopsumma katram bērnam atsevišķi nepārsniedz 2100 eiro gadā, prasības pieteikums noformējams atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 783 „Noteikumi par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām” 2. pielikumā apstiprinātam paraugam. Pieteikumam jāpievieno arī bērnu dzimšanas apliecību kopijas.

Prasības veidlapa ir pieejama arī Latvijas tiesu e-pakalpojumu portālā manas.tiesas.lv/eTiesas sadaļā “E-veidlapas”.

Par dokumentu iesniegšanu tiesā nav jāmaksā. Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam no tiesas izdevumu samaksas ir atbrīvoti.

Tā kā minētajā gadījumā bērna tēvs uzturlīdzekļus pats nemaksā, bet tas tiek darīts no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF), arī Jums ir tiesības uzturlīdzekļu maksājumus iegūt no UGF. Tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu ir pirmais solis uz to, lai uzturlīdzekļus saņemtu no UGF.

Taču pirms tam izpildu raksts par uzturlīdzekļu piedziņu no bērnu tēva ir jānodod piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam. Tikai tad, kad zvērināts tiesu izpildītājs sniedz atzinumu, ka tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu piespiedu izpilde nav iespējama, tos parādnieka vietā izmaksā UGF.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas