E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10203
Lasīšanai: 3 minūtes

Maternitātes pabalsts sociāli apdrošinātai personai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2016
Inga

Labdien. Esmu SIA dibinātāja un valdes locekle kopš 2016. gada 2. februāra. Par sevi oficiāli maksāt nodokļus un algu sāku no darbības sākuma 16. aprīļa. Papildus tam esmu pašnodarbināta persona, kur darbība ir pa 0 euro, nodokļus maksāju gadā 50 euro. Esmu otra bērniņa gaidībās un dekrēta atvaļinājumā man jāstājas 24. decembrī. Alga man ir amata alga 400 euro + citi pienākumi 30 euro, kopā 430 euro. Uz rokas saņemu 313 euro. Vai es saņemšu un cik dekrēta naudiņu?

A
atbild:
26. augustā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Galvenais nosacījums, nosakot tiesības uz maternitātes un pēc tam - vecāku pabalstu, ir, vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta, tātad ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu” apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B, bet vecāku pabalstam – diena, ar kuru persona pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Saimnieciskās darbības veicēja maksātie 50 eiro gadā, kas jāsamaksā budžetā, ja taksācijas gadā nav gūts ar nodokli apliekams ienākums no saimnieciskās darbības vai ja aprēķinātā nodokļa summa no saimnieciskās darbības apliekamā ienākuma nepārsniedz 50 eiro, nav sociālās apdrošināšanas maksājums.

Ja grūtniecības atvaļinājums sāksies 2016. gada decembrī, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2015. gada oktobra  līdz 2016. gada septembrim.

Par periodu, kad neesat bijusi reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas iemksu veicēja, vidējā iemaksu alga tiek noteikta 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Aprēķinot pabalstu 2016. gadā, vērā ņem 2014. gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – 622,50 eiro. Tas nozīmē, ka 70% no tās ir 435,75 eiro.

Tātad, nosakot vidējo iemaksu algu, tiks ņemts vērā gan iemaksu periods no šā gada aprīļa, kad tās tika maksātas no amata bruto algas 400 eiro (vai no 430 eiro, ja arī no 30 eiro tika maksātas sociālās iemaksas), gan valstī vidējā iemaksu alga par iepriekšējiem mēnešiem.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Informāciju par tiesībām uz pabalstiem konkrēti savā situācijā varat iegūt ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas