E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10092
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja bērns tiek apdraudēts, saskarsmes tiesības var ierobežot vai uz laiku atņemt

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2016
Lauris

Labdien. Vēlejos Jums pajautāt saistībā ar bērnu saskarsmi. Ar šķiršanās tiesas lēmumu bērnu dzīves vieta ir noteikta pie manis, pie bijušās sievas (bērnu mātes) bērnus laižu ciemoties katru otro nedēļu. Saziņai ar bērniem ir atsevišķš telefona nr, vienvārdsakot, saskarsmi viņai neliedzu un arī nejaucos, kā viņi šo laiku pavada. Vienīgi visu laiku iebildu pret bijušās sievas pašreizējā drauga klātbūtni dēļ viņa tieksmes uz alkoholu un vardarbību. Pirms tiesas neilgu laiku viens no bērniem dzīvoja pie bijušās sievas un šajā laikā viņas draugs bieži lietoja alkoholu, izturējās vardarbīgi pret bērnu, bērna vecmammu (arī bijušajai sievai tika), kā arī draudēja un mēģināja izrēķināties arī ar mani. Liela daļa gadījumu arī fiksēti bāriņtiesas un tiesas materiālos. Kā arī ir psihologa atzinumā, kur norādīts, ka nav pieļaujama bērnu tikšanās ar viņu. Kādu pusotru gadu bijusī sieva to ņēma vērā, bet pirms apm 2 mēnešiem vecākais no bērniem pastāstīja, par kaut kādu draugu, kurš tagad visu laiku ir klāt. Pēc laika bērns arī atpazina, ka tas ir tas pats draugs, kas iepriekš, bet, tā kā bija pagājusi gandrīz 2 gadi kopš pēdējās reizes, kad viņa viņu redzēja, tad sākumā neatpazina. Uz manu lūgumu, prasību, lai tas tiktu izbeigts un turpmāk bērnu ciemošanās laikā viņš nebūtu kopā ar bērniem, bijusī sieva atpakaļ pasmejas, vai pasaka, ka tā nav mana darīšana u.tml. Ko es šādā situācijā varu darīt, lai pasargātu no šī viņas drauga iespējamās kārtējās agresijas? Paldies.

A
atbild:
24. augustā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Jums ir pamats iebilst pret to, ka bērni, ciemojoties pie savas mātes, tiekas ar personu, kura ir izturējusies pret viņiem vardarbīgi. Turklāt šie gadījumi ir fiksēti bāriņtiesas un tiesas materiālos, ir psihologa atzinums, ka nav pieļaujama bērnu tikšanās ar šo cilvēku. Tomēr jautājumā nav precizēts, vai tiesa ir noteikusi ne tikai aizgādības tiesību, bet arī tiesību uz saskarsmi īstenošanas kārtību, tāpēc sniedzam vispārīgu informāciju par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtības noteikšanu.

Ja rodas strīds par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, piemēram, otrs vecāks neievēro bērna labākās intereses un nenodrošina bērna attīstībai labvēlīgu emocionālo vidi, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību nosaka tiesa. To paredz Civillikuma 182. pants: „Strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.”

Nosakot saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, tiesa var ļoti precīzi noteikt, kuru laika periodu (piemēram, nedēļas nogales, brīvdienas skolā, vecāku atvaļinājuma laiks u.tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, vai arī viņu tikšanās laiku. Tāpat, pastāvot apstākļiem, kas apdraud bērna drošību, tiesa saskarsmes tiesības var ierobežot.

Turklāt, ja nepieciešams, var noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai trešās personas klātbūtnē vai noteiktā vietā, ciktāl tas atbilst bērna interesēm. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.

Tiesas nolēmumam ir likuma spēks, un tas ir saistošs visām personām, līdz ar to mātei būtu jāievēro tiesas noteiktā kārtība. Par ļaunprātīgu izvairīšanos no tiesas nolēmuma (par saskarsmes tiesībām) izpildīšanas personu var saukt pie kriminālatbildības saskaņā ar Krimināllikuma 168. pantu

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas