E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1487
Lasīšanai: 3 minūtes

Apgādājamie un parāda piedziņa

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2012
Sintija Rutka

Labdien! Sakiet luudzu vai tiesu izpilditaji drikst panemt 30 procentus no minimalas algas, ja mana apgadiba ir divas nepilngadigas personas un esmu vienigais apgadnieks berniem? Jau ieprieks paldies!

A
atbild:
12. oktobrī, 2012
Lolita Lūse
LV portāls

Civilprocesa likums neparedz ievērot apgādājamo skaitu, vēršot piedziņu pret parādnieka darba samaksu. Tiesu izpildītāji, vēršot piedziņu pret darba algu, piedziņas apmēru pamato ar Civilprocesa likuma 594.pantu „Ieturējumu apmērs no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem”. Pants paredz, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:
1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas;
2) piedzenot uzturlīdzekļus, atlīdzinot zaudējumus sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai atlīdzinot zaudējumu, kas nodarīts, izdarot noziegumu, – 50 procentus;
3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus.

Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1.punktā noteikto gadījumu.

Apgādājamo skaits tiek ņemts vērā gadījumos, kad tiesu izpildītājs atrot skaidru naudu parādnieka mājās
. Šādos gadījumos parādniekam tiek atstāta nauda minimālās mēneša darba algas apmērā uz parādnieku, katru viņa ģimenes locekli un apgādībā esošu personu, bet uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – nauda 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas uz parādnieku, katru viņa ģimenes locekli un apgādībā esošu personu.

Ieturējumu apmēru no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem aprēķina no summas, kas parādniekam jāsaņem pēc nodokļu samaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 243 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas