E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9359
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Viss ir tiesas ziņā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2016
kaspars

Esmu gada laikā pieķerts, braucot bez tiesībām 2x, abas reizes dzērumā. Kas man var draudēt un ja otrā reizē dzēris biju tikai pēc tam, kad tika izsaukta policija, bet protokolu sastādīja par braukšanu dzērumā?

A
atbild:
19. aprīlī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Krimināllikuma 262. panta “Transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē” pirmā daļa: “Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.”

Acīmredzot šajā KL pantā noteiktais sods Jums piemērots iespējami vieglā veidā, un tādēļ nav bijis stimula šādu pārkāpumu vairs neatkārtot.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 pantā skaidri ir norādīts - par alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu lietošanu pēc satiksmes negadījuma, kā arī pēc tam, kad transportlīdzeklis tiek apturēts pēc policijas darbinieka, robežsarga pieprasījuma, līdz pārbaudei, kas nosaka alkohola koncentrāciju asinīs vai konstatē narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmi, vai atbrīvošanai no šīs pārbaudes noteiktā kārtībā transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no tūkstoš divsimt līdz tūkstoš četrsimt eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.

Tātad, ja izsaukta policija (tas arī nenotiek bez iemesla!) un šoferis lietojis alkoholu laikposmā līdz tās atbraukšanai, šāda rīcība tiek pielīdzināta auto vadīšanai reibumā.

Kā redzams no LAPK, ja vadītāja tiesības nebūtu jau atņemtas (vai nemaz nav iegūtas), soda sankcijas būtu bargas un jāmaksā liels sods.

Uz Jums attiecināms tas pats KL 262. pants. Tā kā likumā nav minēts konkrēts iespējamais naudas sods un arī pārējās sankcijas ir tiesas ziņā, tad viss atkarīgs no tiesas lēmuma bardzības. Kā vainu pastiprinošs apstāklis ir tas, ka pārkāpums izdarīts atkārtoti, un tādējādi var būt, ka tiek piemērots reāls brīvības atņemšanas sods un arī citas likumā minētās bargākās sankcijas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas