E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9088
Lasīšanai: 5 minūtes

Lai apstrīdētu paternitātes pieņēmumu, svarīgs ir divu gadu termiņš

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2016
Andris

Labdien, saņēmu tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu (bērns nav mans). 2 mēnešus pirms tiesas par uzturlīdzekļu piedziņu iesniedzu tiesā prasību par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu un noteikšanu. Esmu saņēmis tiesas spriedumu, tiesas spriedumā ir kļūdas, no kā piedzen un cik vispār, cita cilvēka vārds, un rakstīts, ka es neesmu iesniedzis prasību par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu, kaut biju to izdarījis, un jau pat ir noteikts tiesas datums. Iesniedzu apelācijas sūdzību, norādot to visu un aizsūtot visas kopijas gan no bāriņtiesas vēstulēm, gan par tiesas procesu un lūgumu atcelt spriedumu. Šodien skatos tiesas.lv un redzu sūdzība/protests atteikts. Esmu neziņā, ko man darīt, jo man ir jāmaksā 1000 euro par bērnu, kurš nav mans. Bijusī sieva bija ieradusies uz bāriņtiesu uz pārrunām uz trešo uzaicinājumu un tur jau ir atzinusi, ka tas bērns nav celies no manis. Viņai piedāvāja, lai visi 3 ejam uz dzimtsarakstu nodaļu, tikai viņai bāriņtiesas darbiniece pateica, lai iet noskaidro. Mēģināju sazināties ar viņu, nekādas atbildes. Šajā gadījumā ar dzimtsarakstu nodaļu tāpat nekas nesanāktu, jo bioloģiskais tēvs ir ieslodzījumā. Man viss tas ir mazliet sarežģīti, jo es nedzīvoju Latvijā. Vai varat lūdzu man ieteikt, ko man šobrīd darīt?

A
atbild:
11. martā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Apstrīdot paternitātes pieņēmumu, ir jāņem vērā, ka likumdevējs ir noteicis gan laika ierobežojumu, gan apstākļus, kādos paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt. Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa.

Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei - divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Parasti šo divu gadu termiņu skaita no bērna piedzimšanas dienas. Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt arī, ja kopš bērna piedzimšanas ir apritējuši vairāk par diviem gadiem, taču tādā gadījumā prasības pieteikumam ir jāpievieno  pierādījumi, kas apliecina, ka likumā noteiktais termiņš nav beidzies un apstākļi, kas izslēdz paternitāti, ir nākuši gaismā ne vēlāk kā pirms diviem gadiem. Parasti šim nolūkam kalpo DNS analīžu rezultāti.

Tātad ir ļoti svarīgi nenokavēt divu gadu termiņu. Gadījumā ja divu gadu termiņš ir nokavēts un neviena no pusēm likumā noteiktajā laikā neko nav darījusi, lai apstrīdētu paternitātes pieņēmumu, var pieņemt, ka abas puses izveidojusies situācija apmierina un bērna tēvs ir gatavs uzņemties Civillikumā noteiktos vecāka pienākumus un tiesības.

Tiesu praksē ir pieņemts uzskatīt, ka bērna interesēm atbilst tāds stāvoklis, kad viņam ir zināmi abi vecāki, tāpēc tēva tiesības apstrīdēt paternitāti tiesas kārtībā nevar pastāvēt neierobežotu laiku mūža garumā, jo situācija bērna dzīvē var mainīties un paternitātes apstrīdēšana zināmos apstākļos var neatbilst bērna interesēm, kas vienmēr ir prioritāras. Tādā gadījumā tiesa var noraidīt prasību par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu.

Jautājumā minētais risinājums – trīspusējā paternitātes atzīšana, kad Jūs, bērna māte un bioloģiskais tēvs kopīgi dotos uz dzimtsarakstu nodaļu, lai noteiktu paternitāti bērnam, ir nokavēts un vairs nav iespējams. Atbilstoši Civillikuma 155.panta astotajai daļai, paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja, reģistrējot bērna piedzimšanu, bērna māte, bērna mātes vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. To sauc par trīspusēju paternitātes atzīšanu, ko iespējams veikt, reģistrējot bērna piedzimšanu.

Līdz ar to šobrīd situāciju iespējams risināt tikai tiesas ceļā. Lai noskaidrotu, vai aprakstītajā situācijā vēl kaut kas ir glābjams, ir jāvēršas pie ģimenes tiesībās kompetenta jurista, kurš, iepazinies ar konkrētās lietas materiāliem, varēs sniegt padomu tālākai rīcībai.

Vairāk lasiet LV portāla e-konsultācijās par līdzīgu jautājumu “Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – dokumenti un izmaksas” un “Prasītāja intereses tiesā var pārstāvēt pilnvarota persona”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas