E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8549
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērns jāuztur arī, ja vecāki nav bijuši laulāti

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2015
Ieva

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai bērna tēvam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, ja bērna māte un tēvs nav un nav bijuši precēti? Ja jā, tad kādas darbības būtu jāveic mātei, lai pēc iespējas nodrošinātu uzturlīdzekļu saņemšanu, ja tāda nepieciešamība radīsies? Ar tēva ierakstīšanu dzimšanas apliecībā pietiek, lai pēc tam varētu prasīt uzturlīdzekļus? Liels paldies!

A
atbild:
15. decembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, ieraksts dzimšanas apliecībā apstiprina, ka vīrietis ir bērna tēvs un līdz ar to uz viņu attiecināmas visas vecāka tiesības un pienākumi, tai skaitā bērna uzturēšanas pienākums.

Civillikuma 179.pants noteic vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tas ir absolūts abu vecāku pienākums, neatkarīgi no tā, kādas ir bijušas un šobrīd ir viņu savstarpējās attiecības. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Ja ar bērna tēvu par uzturlīdzekļiem vienoties nav iespējams, ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu.  Veidlapu maza apmēra uzturlīdzekļu piedziņas pieteikumam tiesā Jūs šobrīd varat atrast Ministru kabineta noteikumu Nr.783 „Noteikumi par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām” 2.pielikumā „Prasības pieteikums maza apmēra prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu”. 

Pieteikumam jāpievieno arī bērna dzimšanas apliecības kopija. Ja piedzenamo uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz Ministru kabineta noteikumu Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” noteikto minimālo apmēru, prasības pieteikumā jānorāda dokumenti, kas apliecina nepieciešamos izdevumus, un tie jāpievieno prasības pieteikumam (veidlapai). 

Par dokumentu iesniegšanu tiesā nav jāmaksā. Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punkts noteic, ka prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam no tiesas izdevumu samaksas ir atbrīvoti. 

Vairāk informācijas par to, kas ir minimālais uzturlīdzekļu apmērs un kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, varat atrast LV portāla skaidrojumā „Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2016.gadā” un „Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 277 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas