E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8431
Lasīšanai: 3 minūtes

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru aprēķina no minimālās algas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. novembrī, 2015
Inese

Labdien. Man ir neliela problēma. Es 6 gadus izšķīros ar savu vīru, un viņš tika piespiests maksāt man alimentus par mūsu bērnu - tolaik 70 lati. Tad valūta Latvijā mainījās uz eiro, un viņš pats nolēma maksāt  100 eiro. Tagad manam bērnam janvārī būs 18 gadi. Bet es nesen uzzināju, ka viņam ir jāmaksā 30% no viņa algas. Viņu paaugstināja amatā dažus gadus atpakaļ, un 100 eiro noteikti nav 30% no viņa algas. Un tagad es ļoti pārdzīvoju, ka to nezināju jau agrāk. Vai tagad tas nozīmē, ka es to naudu nekad neatgriezīšu? Vai es varu iesniegt tiesā, lai viņš man samaksā visu to naudu, 30%, kurus nesamaksāja?

A
atbild:
27. novembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Jūs esat pārpratusi uzturlīdzekļu apmēra noteikšanas kārtību. Valstī ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, un tas ir saistīts ar valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.37  "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" minimālo uzturlīdzekļu summa katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ir 30% no valstī noteiktās minimālās algas. Tā kā minimālā mēnešalga 2009. un 2010.gadā bija 180 lati, attiecīgi minimālais uzturlīdzekļu apmērs – 54 lati.

Laikā no 2011. līdz 2013.gadam minimālā mēnešalga valstī bija noteikta 200 latu apmērā, attiecīgi minimālais uzturlīdzekļu apmērs – 60 lati. 2014.gadā minimālā mēnešalga sasniedza 320 eiro, bet minimālais uzturlīdzekļu apmērs – 96 eiro. Arī 2015.gadā minimālā mēnešalga ir augusi un līdz ar to minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Šobrīd tie ir 108 eiro mēnesī par katru bērnu.

Ja uzturlīdzekļi no bērna tēva tiek piedzīti uz tiesas sprieduma pamata, kurā noteikts, ka uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par valstī noteikto minimālo apmēru, tad šobrīd varat piedzīt starpību, kas izveidojusies 2015.gadā starp minimālo uzturlīdzekļu apmēru 108 eiro un reāli izmaksāto summu – 100 eiro.

Ja šāda dokumenta nav, Jums ir tiesības sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu turpmākajos mēnešos līdz meitas pilngadībai. Ja meita turpinās mācības skolā, sasniedzot 18 gadu vecumu, prasība tiesā būs jāsniedz viņai pašai.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā „Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas. Ko paredz likums un ņem vērā tiesa

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas