E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8252
Lasīšanai: 4 minūtes

Uzturlīdzekļu apmērs – ne mazāks par Ministru kabineta noteikto

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2015
Sandra

Labdien. Vēlos zināt, kā ir ar uzturlīdzekļu piedziņu, ja ar bijušo vīru šķīrāmies pie notāra, kur mums ir oficiāli apstiprināts dokuments, ka bērns saņem alimentus vienošanās kārtā 85 eiro. Pēc jaunajiem likumiem šie uzturlīdzekļi sasniedz jau 108 eiro mēnesī. Vai ir iespēja no bijušā vīra saņemt vairāk? Kā ir jārīkojas? Ņemot vērā, ka esmu bezdarbniece un audzinu zīdaini? Vai es varu no bijušā vīra izspiest šos 108 eiro mēnesī? Meitai ir 17 gadi, ir smadzeņu traucējumi, mācās palīgskolā. Turpināt mācīties nevēlas un strādāt arī nevēlas? Kā rīkoties šajā situācijā? Paldies.

A
atbild:
29. oktobrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, tāda iespēja ir. Pie notāra parakstīta vienošanās nekādā gadījumā nevar atcelt Civillikuma 179.panta piektajā daļā noteikto katra vecāka pienākumu neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa nodrošināt savam bērnam vismaz valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Tas ir absolūts pienākums. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” katram bērnam no septiņu gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ir jānodrošina uzturlīdzekļi 30% apmērā no minimālās mēnešalgas. Tātad 2015.gadā tie ir vismaz 108 eiro mēnesī (attiecīgi, pieaugot minimālajai darba algai 2016.gadā, pieaugs arī obligāti nodrošināmo uzturlīdzekļu apmērs).

Ja meitas tēvs labprātīgi maksāt alimentus valstī noteiktajā minimālajā apmērā atsakās, Jums jāceļ prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no prasības tiesā iesniegšanas dienas. Ņemot vērā iepriekš minēto, ja prasīsiet uzturlīdzekļus minimālajā apmērā, pēc būtības strīds nepastāv un Jūs aizstāvat bērna intereses un tiesības saņemt to, kas viņam pienākas.

Tātad, tiesa nemaz nevar piedzīt uzturlīdzekļus mazākā apmērā par Ministru kabineta noteikto. Līdz ar to par dokumentu iesniegšanu tiesā nav jāmaksā. Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punkts noteic, ka prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam no tiesas izdevumu samaksas ir atbrīvoti. 

Papildus informējam, ka, ņemot vērā meitas vecumu un veselības problēmas, varat mēģināt tiesu lūgt noteikt pienākumu maksāt uzturlīdzekļus līdz laikam, kad meita spēs pati par sevi gādāt. Ja tiesa tomēr lems uzturlīdzekļus piedzīt tikai līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, meitai, sasniedzot pilngadību, būs pašai vai ar pilnvarotas personas starpniecību jāsniedz jauna prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu savam uzturam, taču tādā gadījumā nespēja strādāt un sevi apgādāt būs arī jāpierāda.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā “Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa” un e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu “Strīda gadījumā tiesa lems, vai tēvam jāmaksā uzturlīdzekļi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas