E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7990
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Ja persona nav biedrs, biedru nauda nav jāmaksā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2015
Sarmīte

Kādi juridiskie aspekti nosaka biedrību, asociāciju tiesības iekasēt biedru naudu? Mana situācija, ka it kā līdz galam neesmu pat iestājusies, jo palika neparakstīts un nenosūtīts no manas puses līgums, tā kā iestāšanās zaudēja savu jēgu. Visu šo laiku no 2010.g. laikam tad esmu tikusi tomēr uzskatīta par biedru, jo nupat saņēmu brīdinājumu par finansiālām saistībām (biedra naudas). Cik saistošas man ir šīs nepilnīgi noformētās saistības? Piebilde, ka pašlaik esmu bez pastāvīgiem ienākumiem, jo nav darba, ne pabalstu.

A
atbild:
22. septembrī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Biedrību darbības principus, kā arī organizatorisko struktūru, likvidāciju un reorganizāciju nosaka Biedrību un nodibinājumu likums.

Minētā likuma 29.pants noteic, ka lēmumu par biedra uzņemšanu biedrībā pieņem valde, ja vien biedrības statūti nenosaka citādi. Biedrību un nodibinājumu likums neparedz, ka personai, kura vēlas kļūt par biedrības biedru, būtu ar biedrību jāslēdz līgums. Ierasti persona, kura vēlas iestāties biedrībā, adresē iesniegumu valdei vai citai institūcijai, ja to nosaka statūti. Valde (cita biedrības institūcija) izskata iesniegumu un informē personu par uzņemšanu biedrībā vai atteikumu uzņemt par biedru. Ja tiek saņemta ziņa par uzņemšanu biedrībā, ziņas par personu tiek ievadītas biedrības biedru reģistrā un persona kļūst par biedru.

Saistības biedriem tiek noteiktas saskaņā ar biedrības statūtiem. To, vai biedrībā ir biedru naudas, nosaka statūti, to apmēram jābūt noteiktam biedrības iekšējā dokumentā, piemēram, Nolikumā par biedru naudām. Ja persona ir biedrības biedrs, tai ir pienākums maksāt biedru naudas.

Savu statusu biedrībā varat noskaidrot, vēršoties pie valdes. Varat lūgt arī uzrādīt dokumentus, kas apliecina, ka esat biedrības biedrs, ja uzskatāt, ka neesat par tādu kļuvusi. Tātad, ja Jūs esat biedrības biedrs, Jūsu pienākums ir maksāt biedru naudas. Ja neesat – tas nav Jums saistoši.

Biedrību rīcībā nav mehānismu, ar kuru palīdzību varētu likt maksāt biedru naudas biedriem, kuri to nevēlas. Šādas situācijas mēdz risināt, biedrus nemaksātājus izslēdzot no biedrības par statūtu pārkāpšanu (biedru naudas nemaksāšanu).

Teorētiski biedrība var vērsties tiesā ar prasību pret Jums par biedru naudas nemaksāšanu. Tomēr maz ticams, ka tas tiktu darīts, jo nav biedrībai nedz finansiāli, nedz laika resursu ziņā izdevīgi.

Ja nu tomēr esat biedrības biedrs, ieteicams saistības ar organizāciju pārtraukt korekti, uzrakstot izstāšanās iesniegumu valdei (citai institūcijai, ja to paredz statūti).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas