E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7751
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Minimālie uzturlīdzekļi jānodrošina jebkurā gadījumā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2015
Līva

Sveiki! Situācija sekojoša. Bērna tēvs (esam šķīrušies, neesam laulībā bijuši un bērns dzīvo ar mani) pirms kāda laika pats piedāvāja bērnam nopirkt ziemas apģērbu + maksāt ikmēneša alimentu summu, sevis izvēlētu, ne mazāku par 90 eiro. Tagad strīda rezultātā saņemu SMS, ka pārskaitīs naudu par ziemas kombinezonu, norādot, ka tā ir alimentu naudiņa un, ja vērsīšos tiesā, tad viņam neko nevarēšot pieprasīt, jo būs vismaz 20 eiro man ieskaitījis. Jāpiemin, ka tēvs strādā neoficiāli Z/S, taču darba algu saņem uz rokas". Kā šādos gadījumos tiek izvērtēti tēva ienākumi? Jebkurā gadījumā tēvs un darba devējs slēps, ka starp viņiem ir darba attiecības, lai Z/S nepieķertos VID.

A
atbild:
11. augustā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Neatkarīgi no ikmēneša algas apmēra, mantas stāvokļa un spējām uzturēt bērnu vecāka absolūts pienākums ir savam bērnam nodrošināt uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā. To paredz Civillikuma 179.panta piektā daļa. Minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir noteikts Ministru

kabineta noteikumos Nr.37  "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam", ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša algu un bērna vecumu. 

Tā kā no 2015.gada 1.janvāra Latvijā noteiktā minimālā mēneša darba alga ir 360 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (90 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (108 eiro mēnesī).

Neviens normatīvais akts neparedz atvieglot pienākumu nodrošināt sava bērna pamatvajadzības un aprūpi, ja ir piemeklējušas dzīves grūtības vai bezdarbs. Līdz ar to, ja sniegsiet maza apmēra prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, neatkarīgi no bērna tēva ienākumiem un mantas stāvokļa tiesa no viņa piedzīs ne mazāk par  valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru mēnesī, sākot ar prasības tiesā iesniegšanas dienu. Papildus uzturlīdzekļiem bērna tēvam būs jāsedz arī tiesas izdevumi.

Sīkāks izklāsts par Civillikumā noteikto vecāku pienākumu uzturēt bērnu, pieejams LV portāla e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Minimālais uzturlīdzekļu apmērs pamatvajadzību nodrošināšanai”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 264 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas