E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6861
Lasīšanai: 3 minūtes

Pārvaldniekam ir jāatskaitās par līdzekļu izlietojumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. martā, 2015
S.Griķe

Cik likumīgi rīkojas Rīgas namu pārvaldnieks, iekasējot naudu par nākamajiem remontiem bez mājas iedzīvotāju kopsapulces lēmuma? Pagājušā gada aprīlī tika nomainīta santehnikas caurule ārpusē un pagrabtelpā, taču naudu maksājam gan par šo remontu, gan veicam uzkrājumu. Cik tas ir likumīgi? Kam jāveic uzkrājums, ja par tekošajiem remontiem tāpat maksājam?

A
atbild:
15. aprīlī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Uzkrājums tiek veidots lielākiem, plānotiem un laikus paredzamiem remontiem, un tam nepieciešams dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmums. Par kārtējiem, pēkšņi nepieciešamiem remontiem dzīvokļu īpašnieku lēmums nav vajadzīgs.

Cauruļu nomaiņa, šķiet, gana liels remonts, kas varētu būt veicams arī no uzkrājuma naudas. Ja piedalāties dzīvokļu īpašnieku sapulcēs vai aptaujās, tad Jums jāzina, par ko ir lemts un kas notiek īstenībā. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 15.pants „Pārvaldīšanas darba plāns un pārskats par pārvaldīšanas uzdevuma izpildi” nosaka:

„(1) Ar šajā likumā noteikto pārvaldīšanas darba plānu pārvaldnieks rakstveidā iepazīstina dzīvojamās mājas īpašnieku ne retāk kā reizi gadā.

(2) Pārvaldnieka pienākums ir vismaz reizi gadā pārvaldīšanas līgumā noteiktajā kārtībā rakstveidā sniegt pārskatu dzīvojamās mājas īpašniekam par šajā likumā noteiktajiem pārvaldnieka veiktajiem pārvaldīšanas uzdevumiem, tajā skaitā pārskatu par pārvaldniekam nodoto finanšu līdzekļu un mantas izlietošanu. Pārskatā pārvaldnieks atsevišķi norāda:

1) dzīvojamās mājas īpašnieku kopējo parādu par katru attiecīgo dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu, ja pārvaldnieks organizē maksājumu iekasēšanu no dzīvojamās mājas īpašnieka saskaņā ar šā likuma 17.3 panta otro daļu, kā arī kopējo parādu par citām no pārvaldīšanas līguma izrietošajām saistībām;

2) datus par maksājumu saistību izpildi iepriekšējā gadā, ja maksājumu saistības izriet no pārvaldīšanas līguma.

(3) Ikvienas dzīvojamās mājas īpašnieka pilnvarotas personas pienākums ir sniegt dzīvojamās mājas īpašniekam pārskatu par uzdotā pārvaldīšanas uzdevuma izpildi.”

Ja dzīvokļu īpašnieki ar pārvaldnieku ir noslēguši pilnvarojuma līgumu, kurā devuši tam noteiktus pārvaldīšanas uzdevumus, tad, kā likumā noteikts, ir tiesīgi saņemt atskaiti par naudas izlietojumu un veiktajiem remontiem. Iespējams, uzkrājums tiek veidots kādam lielam pasākumam, piemēram, jumta vai lifta nomaiņai.

Šādi no malas secināt, kas naudas tēriņos ir likumīgi un kas nav, nebūs iespējams. Dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības prasīt namu pārvaldniekam pārskatu par mājas apsaimniekošanai paredzēto līdzekļu izlietojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas