E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6558
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Par pensijas saņemšanu, izbraucot no Latvijas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. februārī, 2015
Tamara

Labdien. Jautājums par vecuma pensiju. Mana māsai ir 61 gads, un viņa pašlaik saņem priekšlaicīgu pensiju. Šogad viņa vēlas braukt projām no Latvijas uz pastāvīgu dzīvesvietu uz Izraēlu. Viņa ir Latvijas pilsone, bet emigrācijas gadījumā viņai vajadzēs arī atteikties no Latvijas pilsonības. Jautājums ir tāds. Kas notiks ar viņas vecuma pensiju, kad viņai pienāks pensionēšanas vecums 62,5 gadi? Vai būs jābrauc atpakaļ Latvijā, lai noformētu vecuma pensiju, vai pensijas summu pārrēķinās automatiski? Viss viņas darba stāžs 35 gadi ir bijis tikai Latvija. Kā jārīkojas, lai varētu saņemt savu vecuma pensiju, dzīvojot Izraēlā? Jau iepriekš paldies par atbildi.

A
atbild:
06. martā, 2015
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ludmila Osipova, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Priekšlaicīgā vecuma pensija līdz īstā pensijas vecuma sasniegšanai tiks izmaksāta 50% apmērā no piešķirtā vecuma pensijas apmēra. Tā kā vecuma pensiju (priekšlaicīgā pensija ir arī vecuma pensija) piešķir uz mūžu, tad, sasniedzot pensijas vecumu, personai pensija netiks piešķirta no jauna, bet tā turpmāk tiks izmaksāta pilnā, tas ir, piešķirtajā apmērā, pamatojoties uz jau pieņemto lēmumu par pensijas piešķiršanu. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra  (VSAA) izmaksājamo pensijas apmēru pārskata bez personas pieprasījuma, līdz ar to personai nav jāvēršas VSAA nodaļā.

Ja persona vēlas izbraukt no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi Izraēlā, tad, lai turpinātu izmaksāt Latvijā piešķirto vecuma pensiju, personai jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā ir jāiesniedz pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu, jānorāda Latvijas Republikas kredītiestādes konts, kurā ieskaitāma pensija un jānorāda jaunā dzīvesvietas adrese. 

Turpmāk pēc izbraukšanas uz ārvalstīm personai katru gadu no 1.oktobra līdz 15.decembrim ir jāiesniedz pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu, nosūtot to pa pastu, elektroniski vai iesniedzot ar pilnvarotās personas starpniecību. Pieprasījumam ir jāpievieno ne agrāk kā mēnesi pirms nosūtīšanas vai iesniegšanas dienas izsniegtu notariālu apliecinājumu, ka persona ir dzīva. Šim dokumentam jābūt tulkotam latviešu valodā un jābūt apliecinātam ar Apostille, kuru izdod kompetenta valsts iestāde. 

Pieprasījumu par pensijas izmaksas turpināšanu var iesniegt arī personīgi, ierodoties VSAA nodaļā, tad nav nepieciešams notariāls apliecinājums, ka persona ir dzīva.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas