E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6446
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par pedagoga sodāmību pagātnē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2015
Arnis

Labdien! Ja pedagogs pirms 12 gadiem bija sodīts par smagu noziegumu, kas var to izvērtēt, vai tas nekaitē izglītojamiem, un atļaut strādāt, ja IKVD to neuzņemas vērtēt. Paldies.

A
atbild:
27. martā, 2015
Laura Studente
LV portālam

Strādāt par pedagogu var tikai tie, kas bijuši sodīti par kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu, bet sodāmība ir dzēsta vai noņemta.

Šāds secinājums izriet no diviem normatīvajiem aktiem. Izglītības likuma 50.pants paredz, ka par pedagogu nedrīkst strādāt persona, kas sodīta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu (neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas). Izņēmums ir gadījums, kad pēc sodāmības dzēšanas vai noņemšanas Ministru kabineta noteikta institūcija, izvērtējusi, vai tas nekaitē izglītojamo interesēm, ir atļāvusi strādāt par pedagogu personai, kas bijusi sodīta par tīšu kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu.

MK noteikumi Nr.195 „Kārtība, kādā tiek izvērtēts, vai atļauja strādāt par pedagogu personai, kas bijusi sodīta par tīšu kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu, nekaitēs izglītojamo interesēm” paredz, ka lēmumu par atļaujas izsniegšanu, atteikumu izsniegt atļauju un atļaujas anulēšanu pieņem tikai Izglītības kvalitātes valsts dienests.

No tā izriet - ja persona ir sodīta tieši par smagu noziegumu, tā nevar strādāt par pedagogu un arī IKVD nav jāvērtē šīs personas atbilstība. Atbilstoši Krimināllikuma 7.pantam smags noziegums ir tīšs nodarījums, par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par trim gadiem, bet ne ilgāku par astoņiem gadiem, kā arī nodarījums, kurš izdarīts aiz neuzmanības un par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par astoņiem gadiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas