E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6390
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Ir iespējams cīnīties par saskarsmes tiesībām ar bērnu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2015
Sergejs

Sveicināti. Gribēju uzdot jautājumu. Bijām precēti ar sievu, mums ir bērns. Tad viņa atrada sev citu un aizgāja pie viņa, laulība beidzās pusotru gadu atpakaļ. Un kādu gadu jau, ne mazāk, es nevaru redzēt savu bērnu, jo sākumā neatbildēja uz zvaniem un tad arī aizbrauca uz ārzemēm, kā arī nomainīja numuru. Vienkārši veselu gadu es tieku ignorēts, bet alimentus maksāju. Bēdīgi, bet nu, var kaut kā atteikties no bērna, lai nemaksātu tos alimentus par neko?! Jo tagad ar topošo meiteni plānojam bērniņu, un vajadzēs arī kādu naudiņu. Būtu ļoti labi, ja jūs palīdzētu.

A
atbild:
23. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

No bērna un viņa uzturēšanas pienākuma atteikties nevar. Atteikties no bērna var tikai tādā gadījumā, ja dodat piekrišanu bērna adopcijai. Ja bērns dzīvo pie savas mātes, viņu adoptēt var tikai mātes laulātais.

Šajā gadījumā ir pārkāptas Jūsu saskarsmes tiesības ar bērnu. Civillikuma 181.panta pirmā un otrā daļa noteic, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesības). Tāpat katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par bērna attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Ja rodas strīds par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, piemēram, otrs vecāks liek šķēršļus vai izvirza nepamatotus nosacījumus, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību nosaka tiesa. To paredz Civillikuma 182.pants.

Turklāt situācijas apraksts vedina domāt, ka ir notikusi bērna prettiesiska aizvešana bez Jūsu piekrišanas (ja vien, šķirot laulību, nav noteikta atsevišķa aizgādība bērna mātei). Atbilstoši Hāgas 1980.gada 25.oktobra Konvencijas par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem 21.pantā noteiktajam, vecākam, kuram ir ierobežotas vai liegtas saskarsmes tiesības ar viņa bērnu, kurš dzīvo citā konvencijas dalībvalstī, ir tiesības iesniegt pieprasījumu par saskarsmes tiesību nodrošināšanu.

Sīkāk par to, kas ir bērna prettiesiska aizvešana un kāda ir iespējamā rīcībā šādos gadījumos, lasiet LV portāla skaidrojumos:

Kas jāzina par bērna izvešanu uz ārzemēm
Bērna nolaupīšana – tiesas procesa dzirnas un tā dalībnieki
Bērna patvaļīga aizvešana no vienas valsts uz citu: emocijas, likumi un rīcība

Ja ir notikusi bērna prettiesiska aizvešana, Jums ir tiesības vērsties Tieslietu ministrijā ar pieprasījumu par savu saskarsmes tiesību īstenošanu ar savu bērnu. Pieprasījuma standarta veidlapa, kā arī paraugs tās aizpildīšanai pieejams ministrijas mājaslapā www.tm.gov.lv, sadaļā „Starptautiskā sadarbība” – „Bērnu prettiesiskā aizvešana/ aizturēšana” – „Ja bērns aizvests no Latvijas uz ārvalsti”.

Nepieciešamības gadījumā, lai iegūtu detalizētāku informāciju minētajā jautājumā, var sazināties ar ministrijas Tiesiskās sadarbības departamenta Bērnu lietu sadarbības nodaļu pa tālruņiem 67036846 vai 67036836.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas