E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5988
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļi ārpus ES dalībvalstīm

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2014
Anita Gutovska

Sveiki. Man ir Latvijā nedzīvojoša vīrieša bērns, arī ne Eiropas Savienības pilsonis, kurš nemaksā alimentus vai jebkādus citus uzturlīdzekļus. Vai man ir iespēja iegūt palīdzību un pabalstu? Neesam bijuši precēti, bet bērna dzimšanas apliecībā tēvs ir ierakstīts.

A
atbild:
20. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai varētu saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, ir jāpierāda, ka uzturlīdzekļu piedziņa no bērna tēva nav iespējama. Ir jābūt spēkā tiesas nolēmumam par uzturlīdzekļu piedziņu (var būt pieņemts Latvijas tiesā), un tas ir jānodod atzīšanai un piespiedu izpildei tajā valstī, kurā bērna tēvam ir pastāvīgā dzīvesvieta.

Ja attiecīgās valsts kompetentā iestāde atzīs, ka uzturlīdzekļu piedziņa no konkrētās personas nav iespējama, var pretendēt uz uzturlīdzekļiem no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas. 

Tiesiskais regulējums uzturlīdzekļu lietās dažādās valstīs būtiski atšķiras. Piemēram, tāpat kā Latvija, arī Norvēģija, Ukraina, Albānija, Bosnija un Hercogovina ir pievienojušās Hāgas 2007.gada 23.novembra Konvencijai par uzturlīdzekļu bērniem un cita veida ģimenes uzturēšanas līdzekļu pārrobežu piedziņu, kas atvieglo tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi konkrētā valstī. Tas nozīmē, ja bērna tēva pastāvīgā dzīvesvieta un legālie ienākumi ir kādā no pieminētajām valstīm, Jūs varat vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, kas palīdzēs sagatavot nepieciešamos dokumentus saskaņā ar Hāgas konvenciju par uzturlīdzekļu bērniem un cita veida ģimenes uzturēšanas līdzekļu pārrobežu piedziņu.

Sīkāk aprakstīts e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Uzturlīdzekļi no tēva Norvēģijā”. 

Latvija ir noslēgusi tiesiskās palīdzības līgumus ar Krievijas Federāciju, Ukrainu, Baltkrievijas Republiku, Uzbekistānas Republiku, Kirgizstānas Republiku un Moldovas Republiku. Šie līgumi satur noteikumus par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi attiecībās ar konkrētu valsti. Ja jāpanāk Latvijas tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu atzīšana un izpildes pasludināšana kādā no šīm valstīm, ir jāsagatavo tiesiskās palīdzības pieteikums. Sīkāku informāciju, kā piedzīt uzturlīdzekļus no parādnieka, kurš atrodas ārvalstīs, var iegūt Tieslietu ministrijas Tiesiskās sadarbības departamentā

Ja bērna tēva pastāvīgā dzīvesvieta un legālie ienākumi ir ārpus Eiropas Savienības vai minētajām valstīm, kas pievienojušās Hāgas konvencijai vai noslēgušas tiesiskās sadarbības līgumu ar Latviju, tad personai pašai jāsazinās ar konkrētās valsts kompetentajām iestādēm un jāpanāk tiesas nolēmuma atzīšana un izpilde šajā valstī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 293 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas