E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5736
Lasīšanai: 2 minūtes
2
3
2
3

Īrniekam nav jāmaksā par mājas siltināšanu, to var darīt uz vienošanās pamata

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. novembrī, 2014
Inga Ozola

Labdien! Vai ir kāds likums, kas nosaka, kam būtu jāmaksā par daudzdzīvokļu mājas siltināšanu jeb renovāciju? Es esmu īrniece un vēlos saprast, vai tas ir mans pienākums apmaksāt siltināšanas pakalpojumus vai izīrētāja pienākums? Paldies.

A
atbild:
04. decembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Īrnieka un izīrētāja attiecības regulē īres līgums; saskaņā ar šo dokumentu arī tiek veikti maksājumi (likuma „Par dzīvojamo telpu īri”11.3 pants).

Minētā likuma 40.pants nosaka izīrētāja pienākumus dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) remontēšanā un uzturēšanā, kur skaidri definēts - izīrētājs nodrošina dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) uzturēšanu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām būvniecības un higiēnas prasībām, kā arī veic dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) kapitālo remontu;

izīrētājs atbild par dzīvojamās mājas konstruktīvo elementu un inženierkomunikāciju bojājumiem, kas radušies mājas vispārējās nolietošanās rezultātā.

Taču šā panta ceturtajā daļā ir piebilde: „Ja izīrējamai dzīvojamai mājai (dzīvojamai telpai) nepieciešams kapitālais remonts vai arī remonts sakarā ar to, ka dzīvojamā māja (dzīvojamā telpa) neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām būvniecības un higiēnas prasībām, izīrētājs un īrnieks var vienoties, ka nepieciešamo remontu veic vai tā izmaksas pilnībā vai daļēji sedz īrnieks. Šādā gadījumā īrniekam ir tiesības uz attiecīgu īres maksas samazinājumu.”

Tātad nevienam īrniekam ar varu nevar piespiest apmaksāt kādus remontus, tas var notikt uz savstarpējas vienošanās pamata. Ja īrnieks ir ar mieru tērēties mājas remontam (šai gadījumā – siltināšanai), tad vienošanos ieteicams katrā ziņā noformēt rakstveidā, precīzi norādot summas un īres maksas atlaides.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 300 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas