E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5282
Lasīšanai: 2 minūtes

Nodeva par 50% lielāka, ja īpašums nav ierakstīs zemesgrāmatā 6 mēnešos

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. septembrī, 2014
Tatjana

Labdien! Man nav noformēts līdz galam nostiprinājuma lūgums, pagājis ir pusgads, šobrīd man iesaka noformēt jaunu, jo jāmaksā procenti no kavējuma dienas. Kā to aprēķina un ko Jūs man ieteiktu?

A
atbild:
08. oktobrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Notārs nav tiesīgs izsniegt jaunu nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai ar citu datumu, jo šāds dokuments tiek sastādīts vienā eksemplārā. Turklāt nevis nostiprinājuma lūguma datums, bet gan pie notāra noslēgtā darījuma līguma datums ir tas, pēc kā tiek aprēķināta valsts nodeva. 

Proti, valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā tagad nosaka, piemērojot koeficientu 1,5, ja no dienas, kad parakstīts dokuments (līgums), kas apliecina nostiprināmās tiesības, vai tādas atzīmes dzēšanas, kas kavē labprātīgu tiesību nostiprinājumu, pagājuši vairāk nekā seši mēneši. Šāds nodevas paaugstinājums ir noteikts Ministru kabineta noteikumu Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" 16.1punktā, kurš ir spēkā no 1.jūlija.

 Valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā ir diferencēta atkarībā no nekustamā īpašuma iegūšanas veida (pirkuma līgums, dāvinājuma līgums, mantojums). Un tās apmēri katrā no gadījumiem ir noteikumos. Tātad, ja pusgada laikā īpašumtiesības zemesgrāmatā nav nostiprinātas, jāmaksā par 50% vairāk. 

Jāatceras, ka neviens darījums nav bez maksas. Arī cita darījuma līguma noslēgšana un nostiprinājuma lūguma sagatavošana ir saistīta ar izmaksām par notāra pakalpojumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas