E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5144
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Kā izšķirties ar ieslodzīto

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2014
Kristīne

Labdien! Gribu pajautāt, kā var izšķirt vai anulēt laulību, ja vīrs atrodas ieslodzījumā Rīgā, es dzīvoju Liepājā. Ir notiesāts uz 3,3 gadiem, jau 1,5 gadus nedzīvojam kopā, nav kopīgu bērnu un kopīgu mantu, ko dalīt. Abi labprātīgi piekrītam šķirties bez nekādiem strīdiem. Laulības reģistrācija tika noslēgta Rīgas centrālcietumā. Vai varu laulību šķirt pie notāra vai tā jāšķir caur tiesu? Kādi ir laiku termiņi, ja pie notāra vai ja caur tiesu?

A
atbild:
09. septembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jums ir divas iespējas.

  1. Šķirt laulību pie notāra. Tādā gadījumā ir jāvēršas pie notāra Rīgā un jāvienojas par iespēju, ka notārs dodas pie klienta vizītē. Tas ir iespējams par papildu samaksu. Tiekoties ar notāru, varēsiet uzzināt aptuvenās izmaksas. Atsevišķos gadījumos ir jāiegūst arī procesa virzītāja atļauja notāram ierasties cietumā. Notārs pēc abpusējas pušu vienošanās, ja tām nav pretenziju, laulību izšķir 30 dienu laikā.
  2. Šķirt laulību tiesas ceļā. Tādā gadījumā Jums ir jārīkojas šādi: jāsniedz tiesā prasības pieteikums par laulības šķiršanu. Pieteikums ir sniedzams tiesā pēc Jūsu deklarētās vai faktiskās dzīvesvietas. Prasības pieteikumā ir jānorāda, ka vēlaties šķirt laulību ar personu, kas atrodas konkrētā brīvības izciešanas vietā, un cik ilgu laiku nedzīvojat kopā. Svarīgi būtu arī norādīt, uz cik gadiem persona ir notiesāta. Lūdzot tiesai šķirt laulību ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, valsts nodeva būs tikai 14,23 eiro. Šāda kārtība ir paredzēta Civilprocesa likuma (CPL) 34.panta pirmās daļas 2.punktā.  Process laulības šķiršanai būs ilgāks – vairāki mēneši, taču nesalīdzināmi lētāks.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas