E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5027
Lasīšanai: 3 minūtes

Prasot minimālos uzturlīdzekļus, apmēra pamatojums nav jānorāda

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2014
Jeļena

Labdien. Papētīju jūsu portālā publicētās atbildes uz jautājumiem par uzturlīdzekļiem, taču diemžēl neesmu sapratusi, kā rīkoties manā situācijā. Man ir 5 gadus veca meita, ar bērna tēvu esam šķirti, bērns dzīvo pie manis, bet tēvu apciemo 3 reiz mēnesī, nedēļas nogalēs. Mutiski vienojāmies par uzturlīdzekļu summu 80 eiro, taču bērna tēvs maksā tikai 70. Nesen uzzināju, ka pēc likuma minimālā uzturlīdzekļu summa ir 80 eiro mēnesī (līdz šim domāju, ka 71). Bērna tēvs nereaģē un turpina maksāt 70. Vai šajā gadījumā es varu vērsties tiesā par uzturlīdzekļiem un, ja jā, tad kādu pamatojumu izvēlēties?

A
atbild:
20. augustā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic, ka katram vecākam savam bērnam atbilstoši tā vecumam ik mēnesi ir jānodrošina minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Šo apmēru valsts ir noteikusi īpašā normatīvajā aktā - MK noteikumos Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”.

Uzturlīdzekļu apmērs ir sasaistīts ar darba algas lielumu valstī. Sākot ar 2014.gada 1.janvāri, Latvijā minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā) ir 320 eiro. Tādējādi šobrīd minimālais uzturlīdzekļu apmērs bērnam līdz 7 gadu vecumam ir 80 eiro mēnesī, bet bērnam, kas vecāks par 7 gadiem, – 96 eiro mēnesī. Izrietoši no tā mazāku uzturlīdzekļu apmēru bērna vecākam maksāt nav tiesību. 

Jums var ieteikt rakstveidā pie notāra noslēgt vienošanos par uzturlīdzekļu maksāšanu. Ja bērna tēvs atsakās šādu vienošanos slēgt, Jums ir jāvēršas ar prasību tiesā. Ja no atbildētāja – bērna tēva – tiek lūgts tiesai piedzīt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu nav nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu un nav jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina. 

Ja uzturlīdzekļus pieprasa lielākā apmērā, nekā noteikumos paredzēts, prasības pieteikumā ir jāspēj pamatot norādītās bērna vajadzības. Ar to vien nepietiks, ja būsiet uzskaitījusi pieteikuma veidlapas ailē „Dokumenti, kas apliecina izdevumus, ja piedzenamo uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz MK noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru” preces, kādas bērnam nepieciešamas – tam jāpievieno izdevumus apliecinoši dokumenti.    

Plaša informācija par uzturlīdzekļu jautājumiem pieejama LV portāla skaidrojumā: Uzzini vienkopus par tēmu: uzturlīdzekļi jeb alimenti bērnam

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas