E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5004
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par kapitāla pieauguma nodokli

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2014
Kristīne

Sveicināti! 2009.gada februārī iegādājos nekustamo īpašumu, dzīvokli, par 10 000 EUR. Kur bankā bija jāturpina maksāt kredīts vēl 135 000 EUR (banka pārformēja aizdevuma līgumu uz mani). Ko katru mēnesi maksāju. Zemesgrāmatā ir reģistrēts līgums tikai par 10 000 EUR. Dzīvoklī nebiju pierakstīta. Tagad dzīvokli pārdodu par 145 000 EUR. Protams, visa summa aiziet bankai kredīta dzēšanai. Vai šādā gadījumā kapitāla pieauguma nodoklis 15% būs jāmaksā? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
18. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas nosaka, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā.

Par nekustamā īpašuma pārdošanas (atsavināšanas) cenu tiek uzskatīta naudas vai naturālā izteiksmē saņemtā samaksa. Savukārt par nekustamā īpašuma iegādes vērtību tiek uzskatīta vērtība, par kādu maksātājs ir iegādājies konkrēto nekustamo īpašumu. Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu; valsts nodeva lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā; valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; komisijas nauda; citi līdzīgi izdevumi.

No Jūsu sniegtās informācijas nav skaidrs, kāda veida darījumu esat slēgusi ar banku, ja īpašums ir nopirkts par 10 000 eiro (kas ir iegādes vērtība, ko apliecina pirkuma līgums).

Likums paredz noteiktas situācijas, kad nekustamā īpašuma iegādes vērtībā tiek iekļauti arī samaksātie procentu maksājumi par kredītu šā nekustamā īpašuma iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un nekustamā īpašuma iegādes saistību.

Kapitāla pieauguma nodokļa maksāšanas nosacījumus konkrētajā situācijā jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā (jebkurā klientu apkalpošanas centrā). Informatīvai tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas