E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4964
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nekustamā īpašuma nodokļa nokavējuma naudu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2014
Jurijs

Labdien. Vai pašvaldība var aprēķināt nekustamā īpašuma nodokļa kavējuma naudu lielāku kā desmit procenti no pamatparāda (dotajā gadījumā nekustamā īpašuma nodolis nav maksāts vairākus gadus un kavējuma nauda sastāda apmēram pusi no pamatparāda)?

A
atbild:
11. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā ,,Par nodokļiem un nodevām” ir paredzēts nodokļu maksātāja pienākums maksāt nokavējuma naudu par laikposmu no pamatparāda rašanās. Par nodokļu un nodevu maksājuma samaksas termiņa nokavējumu maksātājam tiek aprēķināta nokavējuma nauda — no laikā nenomaksātā pamatparāda 0,05 procenti par katru nokavēto dienu, ja konkrētā nodokļa likumā nav noteikti citi nokavējuma naudas apmēri.

Likumā ir reglamentētas situācijas, kad var lūgt nodokļa maksāšanas termiņa pagarinājumu un kad tiek pārtraukta nokavējuma naudas aprēķināšana (piemēram, nodokļu maksātājiem, kuriem tiesa pasludinājusi maksātnespējas procesu). Likums neparedz nokavējuma naudai ierobežojošus „griestus”. Nokavējuma nauda ir procentu maksājums, kurš maksājams no laikā nenomaksātā pamatparāda par katru nokavēto dienu, līdz tiek samaksāti visi maksājumi. Tātad pienākums maksāt nokavējuma naudu rodas līdz ar nodokļa pamatparāda nomaksas nokavējuma pirmo dienu.

Nokavētu nodokļu maksājumu, t.i., nodokļu parādu, piedziņu reglamentē likums „Par nodokļiem un nodevām” un Administratīvā procesa likums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 256 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas