E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4902
Lasīšanai: 3 minūtes

Ar darījumu saistītās vienošanās nosaka līgumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūlijā, 2014
Kristīne

Tiek plānots pārdot nekustamo īpašumu. Īpašums vienādās daļās pieder diviem īpašniekiem (piem., A un B), īpašuma tiesības iegūtas saskaņā ar dāvinājuma līgumu (2005.gadā). Īpašnieks A ir tur arī deklarēts līdz šīm brīdim. 2009.gada beigās īpašnieki A un B iegādājās vēl vienu nekustamo īpašumu (arī vienādās daļās). Īpašnieks B kopš 2010.gada sākuma ir deklarējis savu dzīvesvietu šajā īpašumā. Līdz 2010.gadam īpašnieks B bija deklarēts pārdodamajā īpašumā. Vai vajadzēs maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli? Ja vajag, tad kādi dokumenti jāiesniedz? Vai īpašnieki var sadalīt naudu neproporcionāli? Kur tas būtu atrunājams?

A
atbild:
31. jūlijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu darījums līguma formā tiks noslēgts pie notāra. Darījuma apstākļu izklāsts notiks pirmajā tikšanās reizē ar notāru. Līguma teksta sagatavošana ir notāra pakalpojums, kura ietvaros visām darījumā iesaistītajām pusēm ir tiesības izteikt savas vēlmes un vienlaikus saņemt notāra konsultāciju par iespējamām sekām. Izrietoši no iepriekšteiktā pārdevējiem ir tiesības līgumā vienoties par atšķirīgu pirkuma samaksas daļu saņemšanu.

Ir jāatceras, ka notārs ir vidutājs, kura pienākums ir rīkoties abu līgumslēdzēju pušu interesēs. Notāra pienākums ir sniegt arī citus ar darījumu saistītus skaidrojumus, tai skaitā par IIN samaksu. Spriežot pēc situācijas apraksta, IIN nebūs jāmaksā.

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir ar nodokli apliekams kā ienākums no kapitāla pieauguma.

Nodoklis nav jāmaksā, ja tas pārdevēja īpašumā (no dienas, kad īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese.

Laikposms, kad nekustamais īpašums bijis personas deklarētā dzīvesvieta, ir jebkuri 12 mēneši pēdējo 60 mēnešu (piecu gadu) laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas