E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3280
Lasīšanai: 3 minūtes

Īrnieka un īpašnieka attiecības noteiktas īres līgumā un likumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. novembrī, 2013
Ģirts

Labdien, es īrēju dzīvokli un maksāju visus rēķinus kā jāmaksā, te pēkšņi saimniece noslēdza līgumu ar „Latvenergo”, ka elektrību maksās pēc izlīdzinoša tarifa, un lika man katru mēnesi maksāt vienu un to pašu summu, bet es gribēju maksāt vairāk, viņa neatļāva, pēc kāda laika es izvācos ārā no tā dzīvokļa, un tagad viņa man pieprasa, lai es samaksājot 50ls lielu parādu par elektrību, bet es tam nepiekrītu, jo samaksāju pašā sākumā drošības naudu, kas sedz īrnieka parādus pēc viņu izvākšanās, ja tādi ir, un atstāju dažas savas mantas. Dažus rēķinus biju pat pārmaksājis. Kā tikt ārā no šādas situācijas? No vienas puses viņa pati ir vainīga, jo neatļāva man maksāt vairāk par elektrību.

A
atbild:
04. decembrī, 2013

Īrnieka un izīrētāja tiesiskās attiecības regulē gan īres līgums, gan likums „Par dzīvojamo telpu īri”.

Ja īres līgumā ir fiksēta komunālo maksājumu samaksas kārtība, tad no šiem noteikumiem ir arī jāvadās. Ja līgumā rakstiski bija paredzēts, ka īrniekam ir pienākums pašam veikt maksājumus par elektrību atbilstoši skaitītājam, tad īpašnieces aizliegumu maksāt vairāk jeb maksāt citādi vajadzēja noformēt rakstveidā. Ja tas netika izdarīs, Jums vajadzēja maksāt komunālos maksājumus tā, lai neveidotos parāds (saskaņā ar līguma nosacījumiem).

Tā kā precīzi īres līguma nosacījumi un drošības naudas apmērs, kā arī tas, vai drošības naudas nodošanas fakts bija fiksēts kaut kādā dokumentā nav zināmi, nav iespējams atbildēt uz jautājumu, vai Jums ir jāapmaksā īpašnieces prasītā summa.

 Ja pastāv kaut minimāla iespēja pierādīt to, ka īpašnieces ieguvums (pārmaksātie citi komunālie maksājumi, drošības nauda utt.) ir lielāks par elektrības parādu Ls 50 apmērā, papildus maksājumu veikt nevajag.

Vienlaikus ir ieteicams apliecinājumam sagādāt un glabāt visus veikto maksājumu dokumentus jeb to kopijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas