E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32508
Lasīšanai: 2 minūtes

Par virsstundu darba veikšanu ar darba devēju jāvienojas

J
jautā:
23. aprīlī, 2024
Marta

Labdien! Strādāju sporta klubā, manos pienākumos ietilpst arī kluba slēgšana. Bieži vien klienti aizkavējas un mans darba laiks tiek pagarināts par 515 minūtēm, taču darba laika uzskaitē tas netiek piefiksēts. Vai man pienākas samaksa par pagarināto darba laiku? Vai man ir tiesības strādāt virsstundas? Sporta klubs atrodas tirdzniecības centrā, kurā ir apsardze. Vai man ir tiesības aizvērt klubu, ja kāds klients aizkavējas (un lai viņu pēc tam izlaiž apsardze)? 

A
atbild:
25. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 137. pantu darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas, kā arī dīkstāves laiku. Darbiniekam ir tiesības personiski vai ar darbinieku pārstāvju starpniecību pārbaudīt darba devēja veikto darba laika uzskaiti. 

Situācijās, kad darbinieks viņam noteikto darbu nevar izpildīt normālā darba laika ietvaros vai darba devējam ir nepieciešamība nodarbināt darbinieku virs viņam nolīgtā darba laika, pusēm rakstveidā jāvienojas par virsstundu darbu. Šāda vienošanās ir slēdzama katru reizi, kad darbinieks un darba devējs ir vienojušies par virsstundu darba veikšanu. 

Līdz ar to, ja jūsu amata pienākumos ietilpst darba telpu slēgšana un jūsu darba laiks pārsniedz darba līgumā nolīgto darba laiku, tad jums ar darba devēju ir jāvienojas par virsstundu darba veikšanu, uzskaiti un apmaksu.  

Tāpat jums ar darba devēju ir jāpārrunā situācija un jārod savstarpēji izdevīgs risinājums par vēlīno kluba apmeklētāju izlaišanu no telpām. Tas ir konkrētā uzņēmuma darba organizācijas jautājums, un tiesību akti to neregulē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 260 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas