E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32106
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja strādāts nakts darbs

J
jautā:
17. martā, 2024
Sergejs

Labdien! Man nav nolīgts summētā darba laika grafiks, jāstrādā piecas dienas nedēļā. No piektdienas uz sestdienu es strādāju nakts maiņā no plkst. 00.00 līdz 07.00. Vai septiņas stundas skaitās kā brīvdienu darbs?

A
atbild:
25. martā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 131. panta pirmo daļu darbinieka normālais dienas darba laiks nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks  40 stundas. Dienas darba laiks šā likuma izpratnē ir darba laiks diennakts periodā. Tādējādi, neatkarīgi no tā, vai darba laika sākums un beigas noteikts no plkst. 08.00 līdz 17.00 vai no 00.00 līdz 07.00, darbinieka dienas darba laiks nevar pārsniegt astoņas stundas, savukārt normālais nedēļas darba laiks  40 stundas.  

Darba likumā nav termina “brīvdienu darbs”, bet norādāms, ka darba devējam ir pienākums nodrošināt darbiniekam diennakts un nedēļas atpūtas laiku. Konkrētāk par diennakts atpūtas laiku Darba likuma 142. panta pirmajā daļā noteikts, ka diennakts atpūtas ilgums 24 stundu periodā nedrīkst būt īsāks par 12 stundām pēc kārtas. Turpretī par nedēļas atpūtas laiku Darba likuma 143. panta pirmajā un otrajā daļā noteikts, ka nedēļas atpūtas ilgums septiņu dienu periodā nedrīkst būt īsāks par 42 stundām pēc kārtas. Ja noteikta piecu dienu darba nedēļa, darbiniekam piešķir divas nedēļas atpūtas dienas. Abas nedēļas atpūtas dienas parasti piešķir pēc kārtas. 

Līdz ar to, ja jums nolīgta piecu darba dienu nedēļa un piektā nedēļas darba diena bija naktī no piektdienas uz sestdienu, tad pēc dienas darba laika jums nodrošināma diennakts atpūta, kā arī nedēļas atpūtas laiks 42 stundas pēc kārtas. 

Jānorāda, ka Darba likumā noteiktas šādas piemaksas: par papildu darbu (Darba likuma 65. pants), par darbu, kas saistīts ar īpašu risku (Darba likuma 66. pants), par nakts darbu (Darba likuma 67., 138. pants), par virsstundu darbu vai darbu svētku dienā (Darba likuma 68., 136., 144. pants).  

Attiecībā uz nakts darbu norādāms, ka nakts darbs ir ikviens darbs, ko veic nakts laikā vairāk nekā divas stundas. Ar nakts laiku saprotams laikposms no plkst. 22.00 līdz 06.00. Attiecībā uz bērniem nakts laiks šā likuma izpratnē ir laikposms no plkst. 20.00 līdz 06.00.  

Līdz ar to jūsu aprakstītajā situācijā, kad darba laika sākums un beigas noteikts no plkst. 00.00 līdz 07.00, par nakts darbu (nostrādātajām stundām nakts laikā) jums izmaksājama Darba likuma 67. pantā noteiktā piemaksa  ne mazāk kā 50 procentu apmērā no darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga,  ne mazāk kā 50 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas