E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32500
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Pašnodarbinātais, sniedzot pakalpojumus, maksā nodokļus no saviem ienākumiem

J
jautā:
22. aprīlī, 2024
Inese

Labdien! Esmu darba ņēmējs (darba līgums) un domāju vasarā iet piestrādāt kempingā par istabeni. Vai es drīkstu reģistrēties kā pašnodarbināta persona un pildīt šos pienākumus? Nostrādāto stundu skaits nebūs pilna darba laika un pat ne 75%, par kuriem darba devējam vienalga jāmaksā nodoklis, līdz ar to nav izdevīgi mani ņemt darbā kā darbinieku. Mani apmierina nepilnais darba laiks, jo pilnas divas slodzes es fiziski nevarētu nostrādāt, bet negribētu laist garām iespēju gūt papildu ienākumus. Likumā noteikts, ka sezonas darbinieki ir tikai laukstrādnieki un tūrisms attiecīgajā kategorijā neietilpst. Kā padarīt šādus ienākumus oficiālus, lai visām pusēm būtu labi? 

A
atbild:
24. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējs paralēli algotajam darbam var reģistrēt saimniecisko darbību Valsts ieņēmumu dienestā, kļūt par pašnodarbināto un sniegt pakalpojumus. Nodokļus no attiecīgajiem ienākumiem pašnodarbinātais maksā pats – reizi gadā maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (iesniedzot gada ienākumu deklarāciju) un katru ceturksni veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. 

Piemēram, saimnieciskās darbības veicējs/pašnodarbinātais ar komersantu var slēgt uzņēmuma līgumu, un tad komersants izmaksā atlīdzību no uzņēmuma līguma izpildes, nodokļus neieturot. Saimnieciskās darbības veicējs saņemto atlīdzību no uzņēmuma līguma izpildes iekļauj saimnieciskās darbības ieņēmumos, no saimnieciskās darbības ienākuma aprēķina un nomaksā nodokļus, kā arī iesniedz VID ziņojumus un deklarācijas. 

Sociālajā apdrošināšanā ir noteiktas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) –obligāts maksājums, kuru par katru personu veic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Šogad minimālais iemaksu objekts ceturksnī ir 2100 eiro vai 700 eiro mēnesī. 

Pašnodarbināto kā obligāto iemaksu veicēju reģistrē VID vienlaikus ar saimnieciskās darbības reģistrēšanu. 

Ja persona vienlaikus saņem vairākus dažādu veidu ienākumus un atbilst pašnodarbinātā un darba ņēmēja statusam, VSAOI tiek veiktas no abos statusos gūtajiem ienākumiem atbilstoši katram statusam noteiktajai likmei un kārtībai. 

Tikai tad, ja darba ņēmējam vai darba ņēmējam, kurš ir arī pašnodarbinātais, obligāto iemaksu ziņojumos deklarētais kopējais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir mazāks par 2100 eiro, obligātās iemaksas no starpības starp 2100 eiro un deklarēto obligāto iemaksu objektu (algu) no saviem līdzekļiem veic darba devējs. 

VID informatīvajā materiālā “Nodokļi nodarbinātības un pakalpojumu līgumiskajās attiecībās” vērsta uzmanība arī tam, ka personu, ar kuru ir noslēgts uzņēmuma līgums, ja attiecībā uz to konstatē vismaz vienu no algas nodokļa pazīmēm, uzskata par darba ņēmēju un tad komersantam par viņu ir jāmaksā darbaspēka nodokļi. 

Algas nodokļa pazīmes: 

  • reģistrēta saimnieciskās darbības veicēja ekonomiskā atkarība no pasūtītāja; 
  • finansiālā riska neuzņemšanās peļņu nenesoša darba izpildes vai zaudētu debitoru parādu gadījumā; 
  • integrācija pasūtītāja uzņēmumā (darba vai atpūtas vietas esamība, pienākums ievērot pasūtītāja iekšējās kārtības noteikumus u. c. pazīmes); 
  • faktisko brīvdienu un atvaļinājumu esamība un to ņemšanas kārtības saistība ar pasūtītāja iekšējo darba kārtību vai citu pasūtītāja uzņēmumā nodarbināto personu darba grafiku; 
  • darbība notiek pasūtītāja vadībā vai kontrolē, darbu izpildē nav iespējas piesaistīt savu personālu vai izmantot apakšuzņēmējus; 
  • darba veikšanā izmanto pasūtītāja telpas, iekārtas, darbarīkus u. c.

VID tīmekļvietnē ir pieejami materiāli par grāmatvedību un nodokļiem (skatīt norādi “Saimnieciskās darbības veicēji”).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas