E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32487
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā uzdāvināt dēlam nekustamo īpašumu

J
jautā:
21. aprīlī, 2024
Uģis

Labdien! Kādi dokumenti jāņem līdzi, ja māte grib pārrakstīt dēlam pusi no sev piederošās privātmājas kā dāvinājumu? Pie kā jādodas ar attiecīgajiem dokumentiem, lai veiktu šo procedūru? Paldies!

A
atbild:
26. aprīlī, 2024

Lai uzdāvinātu dēlam nekustamā īpašuma domājamās daļas (jūsu gadījumā tā ir ½ domājamā daļa), ir nepieciešams sagatavot dāvinājuma līgumu, jo likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 3. pants noteic, ka nekustamais īpašums zemesgrāmatā ierakstāms, pamatojoties uz dokumentu, kas apliecina nekustamā īpašuma tiesisku iegūšanu. Dāvinājuma līgumu var sagatavot kvalificēts jurists, vai arī varat uzreiz vērsties pie zvērināta notāra, jo pēc dāvinājuma līguma noslēgšanas jums jebkurā gadījumā būs jāvēršas pie zvērināta notāra, lai sagatavotu nostiprinājuma lūgumu, kas nepieciešams, lai ierakstītu jūsu dēla īpašuma tiesības zemesgrāmatā. Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Dāvinājumu un tā sekas regulē Civillikuma 11. nodaļa (sākot ar 1912. pantu). Tāpat ieteicams iepazīties ar LV portāla skaidrojumu “Kas jāzina par dāvinājuma līguma slēgšanu”, jo minētajā rakstā ietverta ļoti svarīga informācija, t. sk. par citu mantinieku tiesībām uz viņu neatņemamo daļu (piemēram, ja jums ir citi bērni) un nepieciešamību saņemt laulātā piekrišanu, ja nekustamais īpašums iegādāts laulības laikā (ja jums ir laulātais). 

Ja jūsu dēls ir nepilngadīgs, tad jāņem vērā, ka būs nepieciešama bāriņtiesas atļauja. Bāriņtiesu likuma 21. panta 5. punktā noteikts, ka bāriņtiesa, aizstāvot bērna mantiskās intereses Civillikumā paredzētajos gadījumos, lemj par īpašuma iegūšanu bērnam. Lai saņemtu šādu atļauju, nepieciešams vērsties bāriņtiesā pēc bērna dzīvesvietas. Vairāk par konkrēto jautājumu varat izlasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Lai nepilngadīgais varētu iegādāties īpašumu, vajadzīga bāriņtiesas atļauja”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 253 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas