E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32441
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu sociāli apdrošinātajiem

J
jautā:
17. aprīlī, 2024
Krista

Sveiki! Es šobrīd dzīvoju Anglijā un gribētu viena divu gadu laikā pārcelties atpakaļ uz Latviju. Man ir jautājums par maternitātes pabalstu. Vai, lai saņemtu šo pabalstu, man noteiktu laiku ir jāstrādā Latvijā? Es neesmu stāvoklī, bet gribētu zināt, kādas man būtu iespējas Latvijā un ko tieši varētu saņemt. Vai man būtu jāmeklē darbs? Ja būtu, tad cik ilgi man jāstrādā, lai saņemtu maternitātes pabalstu? Vai varu ko saņemt, ja nestrādāju, kad palieku stāvoklī?

A
atbild:
29. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu var saņemt sociāli apdrošināta sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. 

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, ir noteikts kvalifikācijas periods jeb nepieciešamais apdrošināšanas periods, proti, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes apdrošināšanai veiktas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai veiktas ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena. 

Darbnespējas lapu izsniegšanu regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”. 

Ja topošajai māmiņai ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad viņai par to pašu jaundzimušo ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu. 

Ja bērna māte nav nodarbināta (nav darba ņēmēja vai pašnodarbināta persona), tad tiesības uz valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem, proti, maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, viņai nav. 

Neatkarīgi no nodarbinātības fakta, vienam no vecākiem ir tiesības pieprasīt valsts sociālos pabalstus par bērnu: 

  • vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu – 421,17 eiro; 
  • bērna kopšanas pabalstu: līdz bērna pusotram gadam – 171 eiro mēnesī; no bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam – 42,69 eiro mēnesī; 
  • ģimenes valsts pabalstu no bērna viena gada vecuma – pabalsta apmērs par vienu bērnu ir 25 eiro mēnesī.

Informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem ir pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas