E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32416
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ciktāl apdāvinātais var rīkoties dāvinājumu

J
jautā:
16. aprīlī, 2024
Liana

Labdien! Vecmammai ir savs dzīvoklis, ko viņa ar dāvinājuma līgumu uzdāvināja savai mazmeitai. Vecmamma patlaban slikti jūtas un vēlas pārvākties dzīvot pie savas meitas. Vai mazmeita var izīrēt dzīvokli, kas viņai ir uzdāvināts? 

A
atbild:
18. aprīlī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Dāvinājums ir viens no īpašuma atsavināšanas veidiem. Saskaņā ar Civillikuma 1915. panta pirmo daļu, lai dāvinājums būtu spēkā, tas jāpieņem apdāvināmajam vai viņa vietniekam. Nekustamā īpašuma atsavināšanas gadījumā turklāt būtiski ir pieminēt, ka ieguvējam pēc darījuma noslēgšanas savas īpašuma tiesības ir jāreģistrē zemesgrāmatā, jo saskaņā ar Civillikuma 994. panta pirmo daļu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. 

Konkrētajā gadījumā noprotams, ka dāvinājums jau ir noticis un tādējādi mazmeita ir kļuvusi par dzīvokļa īpašnieci. Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu īpašuma tiesības dod mazmeitai kā īpašniecei pilnīgas varas tiesības pār šo īpašumu, tajā skaitā tiesības gūt no šī īpašuma visus iespējamos labumus, arī izīrēt šo dzīvokli trešajām personām. Pirms dzīvokļa izīrēšanas tomēr ieteicams pārskatīt dzīvokļa dāvinājuma nosacījumus, jo īpašums var būt dāvināts ar uzlikumu. Proti, dāvinājuma līgumā var iekļaut dažādus papildnosacījumus (sauktus par uzlikumiem), kas var ierobežot apdāvinātā tiesības rīkoties ar saņemto dāvinājumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas