E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32349
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Atkritumi

Kur vērsties, ja pārvaldnieks nav uzstādījis bioatkritumu konteineru

J
jautā:
11. aprīlī, 2024
Kārlis

Kā rīkoties iedzīvotājiem, ja dzīvokļu ēkas (> 50 dzīvokļu) pārvaldnieks Rīgā neuzstāda bioloģisko atkritumu konteinerus, lai gan bioloģisko atkritumu šķirošana Rīgā noteikta kā obligāta un iedzīvotāji to vēlas darīt?

A
atbild:
16. aprīlī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārtību Rīgā nosaka Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 87 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā”, savukārt pamatlikums ir Atkritumu apsaimniekošanas likums.

Noteikumu 17.4. apakšpunkts nosaka ikviena atkritumu radītāja un valdītāja pienākumu iesaistīties dalītās atkritumu savākšanas sistēmā un izmantot tai paredzētos konteinerus.

Noteikumu 25. punktā paredzēts, ka nekustamā īpašuma lietotājam, valdītājam, īpašniekam, apsaimniekotājam vai pilnvarotai personai cita starpā ir pienākums:

  • atkritumu uzglabāšanai pie nekustamā īpašuma izmantot tikai noteiktajam atkritumu veidam paredzētos konteinerus (25.6. apakšpunkts);
  • izvietot konteinerus vieglajam iepakojumam pie mājām, kurās ir vairāk nekā pieci dzīvokļi un pie kurām jau ir izvietoti atkritumu konteineri (25.6.1 apakšpunkts);
  • izvietot konteinerus stiklam pie mājām, kurās ir vairāk nekā 10 dzīvokļu un pie kurām jau ir izvietoti atkritumu konteineri (25.6.2 apakšpunkts);
  • izvietot bioloģisko atkritumu konteinerus pie daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kurās ir vairāk nekā 10 dzīvokļu (25.16.1. apakšpunkts).

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 43. panta pirmajā daļā noteikts, ka par sadzīves atkritumu radītāja vai valdītāja nepiedalīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no piecdesmit līdz trīssimt naudas soda vienībām (viena naudas soda vienība ir pieci eiro; Administratīvās atbildības likuma 16. panta otrā daļa). 

Rīgas dome ir skaidrojusi, ka par Rīgas valstspilsētas teritorijā novērotajiem pārkāpumiem jāziņo Rīgas valstspilsētas pašvaldības policijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas