E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32282
Lasīšanai: 2 minūtes

Nosūtīšana uz obligāto veselības pārbaudi

J
jautā:
05. aprīlī, 2024
Paula

Labdien! Lūdzu sniegt skaidrojumu, kā rīkoties šādā situācijā: darba devējs vēlas nosūtīt darbiniekus uz obligāto veselības pārbaudi (OVP), darbinieki uzņēmumā strādā jau vairākus mēnešus un nav uzrādījuši derīgu apliecinājumu par OVP no iepriekšējās darbavietas. Kāda veida OVP šī skaitīsies? Vai to var likt kā pirmreizēju OVP (lai gan darbinieks jau ir nodarbināts vairākus mēnešus un pirms darba uzsākšanas netika veikta OVP)? Cik būtiska nozīme ir atzīmei OVP kartē (pirmreizēja vai periodiska pārbaude)? 

A
atbild:
16. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba aizsardzības likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” paredzētās obligātās veselības pārbaudes mērķis ir darba ņēmēja veselības aizsardzība. To veic arodslimību ārsts tiem darbiniekiem, kuru veselību var ietekmēt kaitīgie darba vides faktori un kuriem darbā ir īpaši apstākļi. 

OVP var būt pirmreizēja, periodiska un ārpuskārtas. Uz pirmreizējo OVP nosūta visas personas pirms darba tiesisko attiecību vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas atbilstoši visiem identificētajiem riska faktoriem, kuriem persona būs pakļauta. 

Ja darba devējs nav izpildījis savu pienākumu pirms darba tiesisko attiecību uzsākšanas un nav nosūtījis darbiniekus uz OVP, kā arī darbinieki pirms darba tiesisko attiecību uzsākšanas nav varējuši uzrādīt derīgu OVP karti no iepriekšējās darbavietas, tad šī būs periodiskā OVP. Pārbaužu veikšanas ziņā arodārsta u. c. speciālistu pakalpojums periodiskajai OVP ir līdzvērtīgs pirmreizējai OVP.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas