E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32256
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Vai laulātais bijušajam dzīvesbiedram var liegt saukties laulībā iegūtajā uzvārdā

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Elmārs

Labdien! Pirms diviem gadiem, pie notāra šķirot laulību, ierosinātāja uzstāja, ka bērna interesēs grib saglabāt laulībā iegūto uzvārdu. Vai šobrīd man kā bijušajam laulātajam ir tiesības pieprasīt viņas uzvārda maiņu? Respektīvi, laulības šķiršanas ierosinātāja ir izveidojusi jaunas neformālas attiecības, un pašreiz bērna intereses ar uzvārda maiņu nekādā mērā netiek skartas. Es esmu atbildīgs tēvs, un attiecības ir likumīgi noformētas. Bet šajā situācijā es vēlos prasīt uzvārda maiņu, lai mans dzimtas uzvārds netiktu pakļauts sabiedriskajai apspriedei vai ietekmēšanai sakarā ar to, ka mana bijusī dzīvesbiedre ir stājusies jaunās attiecībās.  

A
atbild:
05. aprīlī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Šķirot laulību, personai jāizvēlas, kāds būs tās uzvārds pēc laulības šķiršanas. Laulātais, kas, dodoties laulībā, savu uzvārdu mainījis, ir tiesīgs arī pēc laulības šķiršanas saukties šai uzvārdā. 

Tomēr atsevišķās situācijās viens no laulātajiem bijušajam dzīvesbiedram var liegt saukties laulībā iegūtajā uzvārdā. Civillikuma 82. pantā minēts – pēc otra laulātā lūguma tiesa, ja tas neaizskar bērna intereses, var liegt laulātajam, kurš veicinājis laulības iziršanu, saukties laulībā iegūtajā uzvārdā. 

Šo jautājumu var izlemt tikai tiesa, ja laulātie šķiršanās procesā nevar vienoties, ņemot vērā visus argumentus un pierādījumus. Ja laulātajiem ir kopīgi nepilngadīgi bērni, tad šo jautājumu tiesa skata kopsakarā ar bērna interesēm. Ja laulība jau ir šķirta, tad pēc tam bijušajam laulātajam likums nedod tiesības šādu prasību izvirzīt. Tas nozīmē, ka šo jautājumu lemj, tikai šķirot laulību. Ja laulību šķir pie notāra, tad laulātie par turpmāko uzvārda lietošanu vienojas un šī vienošanās tiek ietverta notāra sagatavotā dokumentā. Ja viens no pāra kādam nosacījumam nepiekrīt, tad laulība šķirama tiesā. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas