E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32227
Lasīšanai: 3 minūtes

Paternitātes atvaļinājuma izmantošana, ja ir divas darbavietas

J
jautā:
02. aprīlī, 2024
Guna

Vai tad, ja jaundzimušā bērna tēvs strādā divos darbos, no kuriem viens ir klātienes un otrs neklātienes darbs, paternitātes atvaļinājuma pieteikums 10 dienām ir jāiesniedz abās darbavietās?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Paternitātes atvaļinājumu 10 darba dienu apmērā atbilstoši Darba likuma 155. pantam darba devējs piešķir darbiniekam, kurš ir nodarbināts uz darba līguma pamata, kad ir piedzimis bērns un kad persona var uzrādīt darba devējam bērna dzimšanas apliecību ar ierakstu tajā kā vecākam. Tātad, ja ir divi darba devēji, iesniegums ir jāiesniedz abiem.

Atvaļinājumu bērna tēvs var prasīt piešķirt tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Augstākā tiesa lietā SKA-1063/2017, kad personai ir divas darbavietas, ir atzinusi, ka bērna tēvam ir tiesības uz vienu paternitātes pabalstu par desmit kalendāra dienām neatkarīgi no tā, pie cik darba devējiem viņš ir strādājis. Jo paternitātes atvaļinājuma izmantošanas gadījumā bērna tēvs zaudē darba ienākumus, tātad tas ir apdrošināšanas gadījums un bērna tēvam kā sociāli apdrošinātai personai ir tiesības uz paternitātes pabalstu, kura mērķis ir atlīdzināt zaudētos darba ienākumus šādos gadījumos. Atvaļinājums sakarā ar bērna dzimšanu šādā gadījumā nav obligāti jāizmanto vienlaicīgi abās darbavietās, ja vien tiek ievērots likumā noteiktais paternitātes atvaļinājuma izmantošanas termiņš. Tāpat paternitātes atvaļinājumu var izmantot gan vienlaidus, gan pa daļām, piemēram, pa nedēļai.

Tātad, saņemot bērna tēva iesniegumus, darba devēji lems par paternitātes atvaļinājuma piešķiršanu un par to paziņos Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA). Pēc tam bērna tēvam VSAA būs jāiesniedz iesniegums par paternitātes pabalsta piešķiršanu, jo paternitātes atvaļinājumu apmaksā nevis darba devējs, bet gan valsts VSAA personā. Pabalstu piešķirs 80% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Pabalstam var pieteikties arī elektroniski. Informācija par paternitātes pabalsta pieprasīšanu un saņemšanu ir pieejama VSAA tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas