E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32224
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Vai mazbērnam jāmaksā par sociālās aprūpes iestādi vecvecākam

J
jautā:
02. aprīlī, 2024
Anita

Labdien! Mammu ievietoju soc. aprūpes centrā. Esmu viņai apgādniece. Bezdarbniece, ienākumu nav. Starpību apmaksā pašvaldība. Vai pašvaldībai ir tiesības izskatīt mazbērna ienākumus un prasīt apmaksāt pansionātu, ja mazbērnam patlaban ir kapitāla pieaugums? Kopā nedzīvojam. 

A
atbild:
03. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Klienta vai viņa apgādnieku pienākums ir samaksāt par saņemtajiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem. 

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir noteikts, ka apgādnieks ir persona, kurai saskaņā ar likumu vai tiesas nolēmumu ir pienākums rūpēties par savu laulāto, bērniem vai vecākiem.  

Ja persona pieprasa pašvaldības pilnībā vai daļēji apmaksātus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumus, pašvaldības sociālais dienests novērtē personas maksātspēju atbilstoši personas sniegtajai informācijai par ienākumiem un noslēgtajiem uzturlīgumiem. Ja pienākums maksāt par pakalpojumu ir arī personas apgādniekiem, viņi iesniedz informāciju par ienākumiem pašvaldības sociālajam dienestam, kas lemj par pakalpojuma piešķiršanu. 

Likumā noteikts, ka apgādnieks ir persona, kurai saskaņā ar likumu vai tiesas nolēmumu ir pienākums rūpēties par savu laulāto, bērniem vai vecākiem. 

Saskaņā ar minētajā likumā paredzēto mazbērnam nav pienākuma maksāt par sociālās aprūpes pakalpojumu vecvecākam. Mazbērns šī likuma izpratnē nav apgādnieks, ja vien nepastāv papildu apstākļi – uztura līgums, dāvinājums ar nosacījumiem, tiesas lēmums u. c.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas